Oldal kiválasztása

Kiemelt helyzetben a Balaton régió

Szerző: | 2019-12-09.

Továbbra is kiemelt helyzetben van a Balaton régió, országos szinten itt valósul meg a legtöbb fejlesztés. Szinte maradéktalanul teljesülnek a 2016-os balatoni kormányhatározatban megfogalmazott, 264 milliárd forintos uniós forrásból megvalósítandó fejlesztések, azonban a vízvédelmi feladatokra szánt több mint negyven milliárdos hazai forrás még nem áll rendelkezésre - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, amelyen szóba kerültek az ipari kikötőről és a vízpartról szóló új tervek is.

Az ülésen elhangzott: összeállt a régió 2030-ig terjedő fejlesztési koncepciója is.
Bóka István, a BFT elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon rossz állapotba van a víziközmű-hálózat a Balaton térségében, elodázhatatlan a fejlesztése. Véleménye szerint az önkormányzatok vezetőinek a következő öt évben erre az utak, járdák fejlesztésénél is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének képviseletében közölte, a tó nyár végi algásodására is tekintettel az üdülőrégió civil szervezetei a tóparti önkormányzatokkal karöltve szorgalmazzák, hogy mielőbb, ha lehet a következő hetekben induljon el a balatoni lepelkotrás a foszfor-terhelés miatt legveszélyeztetettebbnek számító keszthelyi öbölben.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője erre reagálva elmondta, az idei vízvirágzást nagy valószínűséggel a tóban lévő anyagok okozták. Hogy miért pont most, azt kell a kutatóknak kideríteniük, de kotrásra szükség van – tette hozzá.

Kolossa József, a Miniszterelnökség Építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője az új balatoni vízparti tervekkel kapcsolatban elmondta: a készülő miniszteri rendelet alapjául friss adatbázis és digitális térképek szolgálnak. Hozzáfűzte, hogy a nyilvánosságra került előzetes tervek – egyebek közt pontatlan vagy elmaradt adatszolgáltatások miatt – még sok hibát, hiányosságot tartalmaznak. A tervezést amennyire lehet közösségi szintre kívánják emelni, nem diktátumot létrehozni – fogalmazott. Most zajlik a beérkezett javaslatok, vélemények feldolgozása, és bár a határidő lejárt, újabbakat is befogadnak – mondta. Hangsúlyozta, hogy a folyamat részeként minden tóparti önkormányzattal külön egyeztetnek majd.

Az ülésen átadták a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági díját, amelyet Hegedűs Szabolcs balatonfüredi tűzoltó vehetett át.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart