Új mentőhelikopter a városban

Január elsejétől Balatonfüreden is szolgálatba állt az Országos Mentőszolgálat korszerű mentőhelikoptere, amely modern technikákkal illetve lélegeztető és újraélesztő, valamint ultrahang-berendezésekkel is fel van szerelve.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral és légiforgalom figyelő rendszerrel is rendelkezik. A gépek lélegeztető és újraélesztő, egy mechanikus mellkas kompressziós eszközzel illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve.

A mentőhelikopterek beszerzéséről a kormány döntött, mivel az eddig használt hét, osztrák tulajdonban lévő mentőhelikopter bérlete lejárt. A fejlesztéssel már kilenc magyar tulajdonú mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben.
A korábban Norvégiában használt, jó állapotban lévő helikopterek az eddigieknél magasabb színvonalú mentési feladatok ellátására alkalmasak. Egy-egy ilyen mentőhelikopter állomásozik Balatonfüred mellett Budaörsön, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben. Ezen felül két tartalék gép is rendelkezésre áll az országban.

Idéntől a rendőrség feladata a légimentés technikai feltételeinek biztosítása, a szakmai irányítást a jövőben is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója végzi. A mentőhelikopterek riasztása továbbra is a mentőszolgálat feladata.

Mint arról korábban beszámoltunk a füredi légimentők évente átlagosan hatszáz riasztást kapnak, a bázison öt orvos és hét mentőápoló dolgozik.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.