A helyi turisztikai egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség és a Rizling Generáció szervezte Vince-napok alkalmából ezúttal is megrendezték a hagyományos úgynevezett origo kóstolót, aminek legfontosabb célja, hogy a borvidék tapasztalati úton, világos elvárások mentén, minőségileg meghatározhassa önmagát.
– Ez a világ egyik legjobb borvidéke, az egyik legjobb termőhely. Azt szeretném, hogy az értékes területeinken ne a különböző trükköket keressük a szőlőterületek kiváltására, ne nyaralók épüljenek a helyükön, hanem legyen itt szőlőtermesztés. Ez nem egy elérhetetlen cél, Franciaországban, Ausztriában vannak erre jó példák – fogalmazott a Vince-napi ünnepségen Figula Mihály, akit idén a Borászok Borászának választott meg a szakma.
– A borászatunk továbbra is igyekszik tenni a dolgát. Nemzetközi színtéren is megméretjük magunkat, még akkor is, ha ez, a sikerek mellett, olykor pofonokkal is jár. A legfontosabb az, hogy az ide érkező gasztroturistáknak jó bort tudjunk adni. Összességében pozitívan látom a jövőnket – mondta a füredi borász.
Az Anna Grand Hotelben rendezett eseményen dr. Májer János a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója értékelte a tavalyi évet, amelyet kiválónak nevezett, az évjárat mennyiségre ugyan közepes, de minőségre kimagasló, ízes borokat ígér. Előadásában kitért a klímaváltozás okozta nehézségekre is, mint említette, a tavalyi év volt az eddigi legmelegebb, az időjárás változása miatt a Balaton-felvidéken is egyre korábbra tolódik a szüret.
- Képgaléria
A szezonnyitónak szánt Vince-napi ünnepségen a fiatal borászok közreműködésével idén is megtartották a vessző-áldást, előtte pedig a Balaton Bor kóstolót. Az ország egyetlen regionális bor brand-jét, a Balaton Bort adó régióból ezúttal 23 féle olaszrizlinget kóstoltak vakon, közülük tizennyolc be is került a könnyű, ám minőségi olaszrizlingeket kínáló Balaton Borok közé.
Újdonság, hogy idén négy ilyen kóstolót rendeznek, minden bizonnyal minden eddiginél színesebb lesz majd a paletta – tudtuk meg Gyukli Krisztiántól, a Rizling Generáció elnökétől.
– Öt év következetes munkája van abban, hogy az ország első közösségi bor-brandje, mára már keresett termékké vált. A Balaton Borként palackozott olaszrizlingjeink már októberre rendre elfogynak. A Balaton Bor minőségi védjeggyé vált, garanciát jelent a könnyű, illatos minőségi borra. Az elmúlt évek alatt a térség mintegy száz borászatának a borát tudtuk így megmutatni, köztük több kis termelőét is, ezzel is bizonyítva: a balatoni régió szenzációs termőhely. Azt szeretnénk elérni, hogy a régióban mindenhol lehessen kapni a Balaton Bort. Azt is fontolgatjuk, hogy a jövőben egy Balaton Rozéval is jelentkezünk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Gyukli Krisztián, borász.







igazi régi fürediek
2025.12.17.
Tisztelt Névtelen! Van egy nagy baj! A hozzászólása után ítélve Önnel semmi baja a füredieknek, hanem az éjszakai rendzavarókkal, stb.…
Bővebben
2025.12.16.
Sajnos a "rezignált füredinek" nem tudtam válaszolni, ezért ha nyomon követi az itteni beszélgetést, akkor válaszolnék, mégpedig nem vagyok iszákos,…
Bővebben
szintén nagyon fáradt füredi
2025.12.10.
Egyetértek rezignált füredivel, sőt. Én egyébként Judithoz képest pont fordítva érzem, évtizedek óta és évről évre egyre inkább: pont, hogy…
Bővebben