Ez a világ egyik legjobb borvidéke – Vince-nap

Jóízű, kiváló minőségű borok jellemzik majd a balatoni borvidék 2019-es évjáratát – hangzott el a Vince-napi borünnepen. A regionális bor brand, a Balaton Bor egyre népszerűbb, garancia a minőségre. Ezúttal is volt olaszrizling kóstoló, vesszőáldás és koncert is.

A helyi turisztikai egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség és a Rizling Generáció szervezte Vince-napok alkalmából ezúttal is megrendezték a hagyományos úgynevezett origo kóstolót, aminek legfontosabb célja, hogy a borvidék tapasztalati úton, világos elvárások mentén, minőségileg meghatározhassa önmagát.

– Ez a világ egyik legjobb borvidéke, az egyik legjobb termőhely. Azt szeretném, hogy az értékes területeinken ne a különböző trükköket keressük a szőlőterületek kiváltására, ne nyaralók épüljenek a helyükön, hanem legyen itt szőlőtermesztés. Ez nem egy elérhetetlen cél, Franciaországban, Ausztriában vannak erre jó példák – fogalmazott a Vince-napi ünnepségen Figula Mihály, akit idén a Borászok Borászának választott meg a szakma.

– A borászatunk továbbra is igyekszik tenni a dolgát. Nemzetközi színtéren is megméretjük magunkat, még akkor is, ha ez, a sikerek mellett, olykor pofonokkal is jár. A legfontosabb az, hogy az ide érkező gasztroturistáknak jó bort tudjunk adni. Összességében pozitívan látom a jövőnket – mondta a füredi borász.

Az Anna Grand Hotelben rendezett eseményen dr. Májer János a Badacsonyi Kutató Intézet igazgatója értékelte a tavalyi évet, amelyet kiválónak nevezett, az évjárat mennyiségre ugyan közepes, de minőségre kimagasló, ízes borokat ígér. Előadásában kitért a klímaváltozás okozta nehézségekre is, mint említette, a tavalyi év volt az eddigi legmelegebb, az időjárás változása miatt a Balaton-felvidéken is egyre korábbra tolódik a szüret.

  • Képgaléria

A szezonnyitónak szánt Vince-napi ünnepségen a fiatal borászok közreműködésével idén is megtartották a vessző-áldást, előtte pedig a Balaton Bor kóstolót. Az ország egyetlen regionális bor brand-jét, a Balaton Bort adó régióból ezúttal 23 féle olaszrizlinget kóstoltak vakon, közülük tizennyolc be is került a könnyű, ám minőségi olaszrizlingeket kínáló Balaton Borok közé.
Újdonság, hogy idén négy ilyen kóstolót rendeznek, minden bizonnyal minden eddiginél színesebb lesz majd a paletta – tudtuk meg Gyukli Krisztiántól, a Rizling Generáció elnökétől.

– Öt év következetes munkája van abban, hogy az ország első közösségi bor-brandje, mára már keresett termékké vált. A Balaton Borként palackozott olaszrizlingjeink már októberre rendre elfogynak. A Balaton Bor minőségi védjeggyé vált, garanciát jelent a könnyű, illatos minőségi borra. Az elmúlt évek alatt a térség mintegy száz borászatának a borát tudtuk így megmutatni, köztük több kis termelőét is, ezzel is bizonyítva: a balatoni régió szenzációs termőhely. Azt szeretnénk elérni, hogy a régióban mindenhol lehessen kapni a Balaton Bort. Azt is fontolgatjuk, hogy a jövőben egy Balaton Rozéval is jelentkezünk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Gyukli Krisztián, borász.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.