Oldal kiválasztása

Európai úton

Szerző: | 2020-01-21.

A Magyar Kultúra Napja két dologra emlékeztet minket, egyrészt sokat kell még tennünk azért, hogy a magyarságot, a jobbik arcunkat megismerjék Európában, másrészt meg kell találnunk az utat más nemzetekhez, azért, hogy mi magunk is megtaláljuk a helyünket Európában – fogalmazott a Magyar Kultúra Napján tartott ünnepi beszédében Navracsics Tibor kormánybiztos. A rendezvényen Veszprém és Balatonfüred együttműködési megállapodást kötött, majd átadták Balatonfüred kulturális díját, amelyet Nagy Sándorné Éva vehetett át.

– Az igazán lényeges dolgok helyi szinten, az emberek között történnek. A hétköznapi kultúra a lényeges, hiszen ebből nőtt ki a magas kultúra, és ebből nőnek ki az emberi kapcsolatok, amelyek összekötik a nemzeteket. A személyes kapcsolatok átírják a nemzeti határokat, emberi közösségeket hoznak létre. Ez számunkra is adott, itt a Balaton-felvidéken – mondta Navracsics Tibor, kormánybiztos az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen.
– Az itt kezdődő közösségi együttműködés egy újjászületést hozhat. Rendkívül fontos, hogy 2023-ra, az Európa Kulturális Fővárosa programra koncentráljunk, fontos, hogy tegyük félre az ellentéteinket és irigységeinket. Veszprém és Balatonfüred a magyar kultúra két bástyája, ez a két város közel áll egymáshoz, együtt tud nagyot alkotni. Mindannyiunknak az a célja, hogy ezt a térséget európai szinten is megmutassuk, és európai szintűvé tegyük – zárta beszédét Navracsics Tibor.

Az ünnep keretében Balatonfüred és Veszprém az idegenforgalmi, oktatási és kulturális területekre koncentráló együttműködési megállapodást írt alá. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 keretén belül közös kulturális és idegenforgalmi programokat alakítanak ki, és azokat együtt valósítják meg. Közösen pályáznak, együtt jelennek meg idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon.

– Veszprémnek az a jövője, ha arcát a Balaton felé fordítja. Balatonfüreddel keressük a közös pontokat, közösen megmutathatjuk Európának milyen különleges régió a miénk – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki hozzátette: a helyi lakosok aktivitása tudja megtölteni majd tartalommal a két város együttműködését.

Bóka István Balatonfüred polgármestere kiemelte: bár Veszprém jóval nagyobb, gazdaságilag erősebb város, mégis sok közös pontja van Balatonfüreddel: a kultúra elkötelezett hívei vagyunk.

  • Képgaléria

Az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Nagy Sándorné Éva vehetett át.

Nagy Sándorné, született Csitári Éva 2006 óta a Balatonfüred és Környéke Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesület aktív tagja és menedzsere.
Az egyesület jelentős részt vállal a város kulturális életében, évente több kiállítást és programot szerveznek, amelyek sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárul szakértelme, aktivitása, megbízhatósága és jó szervező képessége – szólt a laudáció.
Főszervezője az országos hírnevű Sirály Táncfesztiválnak, 2010 óta tagja a Romantikus Reformkori Fesztivál szervezőbizottságának, a balatonfüredi Művészklub titkára.
Vidám személyisége mellett páratlan a munkabírása, fiatalokat megszégyenítő lendülettel és gondossággal, lelkiismeretesen végzi a rá bízott feladatokat.
A városért kifejtett sokszínű és sokoldalú tevékenysége elismeréseként vehette át a Balatonfüred kultúrájáért díjat.

Az ünnepségen közreműködött Kéri Kitty színművész, a Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola tanárai: Küronya Veronika és Szabó Csilla, akinek tanítványai Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételét, az Örömódát is előadták.
A gálaműsoron a veszprémi Orlando Énekegyüttes szerepelt, Vikman Pál vezényletével.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart