Oldal kiválasztása

Együtt szexik lehetünk!

Szerző: | 2020-01-23.

2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa. A programot nem egyedüli városként, hanem régióban gondolkodva valósítják meg, amelyben más települések mellett Balatonfürednek is komoly szerepe lesz. Porga Gyulát, a megyeszékhely polgármesterét kérdeztük az Európa Kulturális Fővárosa évadról és arról, miért kötöttek külön megállapodást Balatonfüreddel.

– 2023-ban, amikor ténylegesen viseljük az Európa Kulturális Fővárosa címet, nyilván rengeteg figyelem irányul majd ránk itthonról és külföldről egyaránt. Ennél azonban fontosabbnak tartom, hogy mit ad nekünk ez a program, hogyan tudunk élni ezzel a lehetőséggel, mit tudunk megőrizni belőle – így Porga Gyula,Veszprém polgármestere. Nem egy fesztivál sorozatban gondolkodunk, sokkal inkább közösség és városfejlesztő programot szeretnénk megvalósítani. Újragondoljuk az eddigi kapcsolatainkat, mindennapjainkat. Vannak meglévő komoly értékeink Balatonfüreden, Veszprémben és a többi balatoni településen is, ezek az alapok, de változtatnunk kell, művészeti, közösségfejlesztő válaszokat kell adnunk a térségünket érintő 21. századi kihívásokra.

– A program a térség gondjaira is keresi a megoldásokat.
– Az egyik sok települést érintő közös gondunk a szezonalitás. Ezzel szakítanunk kellene, megmutatni, hogy ez a vidék, nem csupán a három nyári hónapban izgalmas, hiszen ezen kívül is pezsgő kulturális élet van itt. Meg kell mutatnunk magunkat, programokkal, képzésekkel. Fel kell készítenünk erre a vállalkozókat, hiszen sok esetben az önkormányzatok részéről lenne szándék, lennének ötletek, de a vállalkozók partnersége nélkül, főleg hosszútávon, ezek megvalósíthatatlanok.
A másik probléma az elszigeteltség. A térségünkben zárványként működünk, külön-külön a kis települések, a városok, a Bakony és a Balaton, ezen is mindenképp változtatni kell. Programokra van szükség, tartalommal megtöltött civil és önkormányzati együttműködésekre.
Gond az is, hogy a fiatalok elköltöznek a térségből. Középiskolásként még itt tudjuk tartani őket, az egyetemi évek alatt viszont már nehezen, nem vagyunk versenyképesek, Budapest mellett a külföldi intézmények is konkurenciát jelentenek. A pályakezdést a fiatalok többsége máshol képzeli el. Viszont abban az életszakaszban, amikor a nyugalom, a természetes környezet, a közszolgáltatások minősége, a gyermeknevelés feltételei válnak fontossá, akkor a térség piacképes. Az a feladat tehát, hogy jó minőségű munkahelyeket tudjunk kínálni, adottságait tekintve a régió a hazai kreatív ipar egyik fellegvára lehetne. Ha ez megvalósul, akkor szexivé válhat a régiónk és meg tudjuk tartani a fiatalokat.

– Az elvek már publicitást kaptak, viszont kevesebbet hallunk a program költségvetéséről. Az EKF-en belül mennyiből gazdálkodhat a régió?
– Egyelőre nem lehet számszerűsíteni. Nem az infrastruktúra fejlesztése kapott hangsúlyt a pályázatunkban. Nem ígértük meg komplett városnegyedek felújítását, különböző építkezéseket, mert ezek csupán eszközök – nyilván, ha erre van szükség, akkor meg fogjuk tenni ezt is, de nem ezen van a hangsúly.
Erős közösségeket kell létrehoznunk, meg kell szólítani minél több szervezetet és helyi lakost, el kell érni, hogy magukénak érezzék a programot, sőt legyenek annak aktív formálói.
Kész a program váza, a struktúrát kialakítottuk. Több korábbi európai kulturális főváros vezetőségével felvettük a kapcsolatot, felsoroltak sok olyan hibát, amit jó lenne elkerülni. Ezen dolgozunk most. Tavaly 500 millió forintot kaptunk a projekt előkészítésére, a parlament 2020-as költségvetésének terhére pedig további ötmilliárdot kapunk szintén előkészítésre. Hogy a következő években milyen költségvetésre lesz szükségünk, még nem tudjuk.

A következő hónapok teendői?
– El kell indítani a folyamatokat. Vállaltunk különböző programokat, most úgy látom, ezek 80 százalékát meg tudjuk valósítani. Szeretnénk egy olyan pályázati rendszert kialakítani, amely támogatja és ösztönzi a civil kezdeményezéseket. Azt valljuk, akiben van aktivitás, az kapjon támogatást. Nagy munka vár ránk, ráadásul nem egy városra kell koncentrálnunk, hanem egy térségre.

A Magyar Kultúra Napján együttműködési megállapodást kötött Balatonfüred és Veszprém. Mi ezzel a szándékuk?
– Az együttműködési megállapodás független a 2023-as szintén közös programtól, bár természetesen kapcsolódhatnak egymáshoz. Aláírtunk egy megállapodást, amely reményeink szerint megerősíti az eddig is létező kapcsolatainkat. A veszprémieknek eddig is a mindennapjaik része volt Balatonfüred és fordítva, sőt, a két város kulturális produkciói is rendszeresen megjelennek a településeken. Abban bízunk, hogy ez az együttműködés nagy nyilvánosságot ad, talán nagyobb inspirációt is, így új lendületet kaphatnak a két város közötti kapcsolatok. Ha ez megvalósul, akkor elértük a célunkat, 2023-ban úgyis szorosan együtt kell dolgoznunk.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Carmina Burana

2024-03-10. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Kortárs táncszínház.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004