Oldal kiválasztása

Megvalósult olimpiai álom

Szerző: | 2020-01-23.

Az idei tokiói nyári olimpia legfiatalabb vitorlás versenybírója lesz. A Balatonfüredi Yacht Clubban versenyzőként nevelkedett Böröcz Bence a nankingi ifjúsági olimpia és a riói paralimpia után a tokiói ötkarikás játékokon is részt vehet a 27 fős versenybíróság tagjaként. Mint mondja: gyerekkori álma valósul meg ezzel. Sok mindenre fel kell készülnie a konfliktuskezeléstől kezdve, az erőt próbáló páratartalmon át, még az esetleges cunamira is.

– Az olimpiai részvétel bíróként ugyanazt jelenti, mint aktív sportolóként, a csúcsot. Mindig is erre vágytam. Tizenkét év következetes munkája van ebben. Komoly kiválasztási folyamaton vagyunk túl, ahol számos adottságot vizsgáltak. 330 nemzetközi vitorlás versenybíró van a világon, közülük kerültem be a 27 fős olimpiai gárdába, nagyon örülök, hogy tengerpart nélküli országként nemcsak versenyzőként, de szakemberként is számítanak ránk, magyarokra – válaszolta kérdésünkre Böröcz Bence.

A tokiói olimpián tíz vitorlás versenyszámban 350 sportoló méri majd össze tudását. A futamokat a fővárostól másfél óra autóútra lévő Enoshima szigeten rendezik majd, itt tartották egyébként az 1964-es olimpia küzdelmeit is.

Böröcz Bence jó eséllyel a Finn hajóosztály vezetője lesz, nemzetközi versenybíróként a parton és a vízen is jelen kell lennie, de a legtöbb feladatot mégis a versenyszámok utáni esetleges óvások, a sportolók észrevételeinek kezelése jelenti majd.

– Tokióban nagy a repülőgép forgalom, ami megzavarhatja a szélmozgásokat, ezért vitték el a vitorlás versenyeket a szigetre. Itt viszont több, tradicionálisan halászattal foglalkozó család él, olyannyira, hogy a versenypályák kijelölésekor figyelembe vették a halászó helyeiket és azokhoz alkalmazkodtak. A mostani halászok elődei a 64-es olimpián is itt voltak, dolgoztak, ezért aztán nemhogy nem volt ebből konfliktus, de a helyi halászok büszkék rá, hogy folytatják a családi hagyományt és a vitorlázók kerülgetik őket. Japán lévén speciális körülményekre is fel kell készülnünk, rendkívül magas lesz a páratartalom, megfelelő kondíció kell, hogy a versenyeken végig tudjunk koncentrálni. Bármikor jöhet egy kisebb-nagyobb cunami is, úgyhogy a helyi szervezők már tervezik, melyik hegyre kell azonnal felmennünk, ha helyzet van – mondja Böröcz Bence, aki önkéntesként végzi majd a bíráskodást Japánban.

A 28 éves versenybíró 2007 óta foglalkozik bíráskodással, az utóbbi hét évben a World Sailing nemzetközi versenybírója, a világ legfiatalabbjaként számos ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon vett részt, majd sorban jöttek a felnőtt világversenyek is. Állítása szerint a balatonfüredi rendezésű 2013-as Laser világbajnokság volt az igazi beavatója, ott döntötte el, amit lehet, megtesz azért, hogy kiemelkedő bíróvá váljon.
Szabályértelmezési kérdéseket vizsgál, szívügyének tartja a hazai vitorlássport fejlődését, a versenyszabályok magyarra fordítását, a folyamatos képzést, és elkötelezett híve, hogy a versenyek lebonyolítása közben a sportolók a legjobb szolgáltatást kapják. Emellett a trendinek számító E-vitorlás Világbajnokság szabályainak megalkotásában is részt vesz.

– Speciális sportágról van szó, viszonylag tág szabályokkal, ezért a hagyományostól eltér a bírók feladata is. A vízen előfordulnak viták, amiket csak a verseny után, a parton lehet lezárni. Itt van nekünk bíróknak nagy szerepünk, hiszen szót kell értenünk az olykor feldúlt sportolókkal és esetenként kétes helyzetekben dönteni. A verseny alatt végig koncentráltnak kell lennünk, utána viszont gyakran a konfliktuskezelés a feladatunk.

Végzettsége szerint villamosmérnök, jelenleg informatikai fejlesztések projektmenedzsere. Nyolc évesen kezdett el vitorlázni a Balatonfüredi Yacht Clubban (BYC), imádta és imádja a vitorlázást, ha csak lehet, most is a vízen van, de mint megjegyzi: a bíráskodás lett az igazi szenvedélye. Édesapja a BYC ügyvezető igazgatója, így adta magát a kérdés, egyáltalán volt-e esélye arra, hogy ne a vitorlázás körül forogjon az élete.

– Sok sportágat kipróbáltam, atlétikát, úszást, küzdősportokat, de megragadtam a vitorlázásnál. Természetes volt, hogy napi szinten megfordultam a BYC-ben, de akkor még apukám nem dolgozott az egyesületnél, egyszerűen csak hobbi szinten kedvelte a vitorlázást. Nem kapacitált különösebben, sőt azt mondhatom, egymással párhuzamosan folytunk bele egyre jobban a vitorlássportba. Később persze segített a tapasztalata. A vitorlázás nekem megmaradt komoly hobbinak, ha pedig évente három nagy versenyen ott lehetek bíróként, az külön öröm – mondta Böröcz Bence, aki úgy tűnik, biztos ott lesz a tokiói olimpia nyitóünnepségén is, mert napokkal a játékok kezdete előtt már a helyszínen kell lennie.

Címlapfotó: Szántó Áron

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004