Oldal kiválasztása

Rózsaszínbe öltözve – Száz nap múlva Giro-rajt

Szerző: | 2020-01-30.

Száz nappal a Giro d’Italia magyarországi rajtja előtt, a tradíciónak megfelelően, az összes olyan településen, amelyet érint a kerékpárverseny, egy-egy emblematikus épületet, a világhírű sportesemény apropóján, rózsaszínűvé varázsoltak. Füreden a Vaszary Galéria öltözött rózsaszínbe.

A világ egyik legnagyobb, 3580 kilométeres országúti kerékpárversenyén, több mint kétszáz sztár kerékpáros áll rajthoz. Májusban a világklasszis bringások az első három szakaszt Magyarországon teszik meg, ebből a harmadik táv lesz a Balaton-felvidéken.
Balatonfüreden május 11-én 10.45 – 13.22 között halad át a mezőny a 71-es úton.

A Rózsaszín fények éjszakáján való részvétellel a városok a legendás versenyhez való csatlakozást, az összetartozást fejezik ki már évtizedek óta. Légifelvételek is készültek a megfestett épületekről, amelyeket a verseny közvetítése alatt levetítenek majd.
Naponta 300-400 ezer ember biztatja az utak mentén a versenyzőket, a Giro-t közel 200 országban, több mint 800 millióan követik majd a képernyők előtt.

Veszprémben a városháza, a tűztorony és a korcsolyapálya, Balatonfűzfőn a csillagvizsgáló, Tihanyban pedig az egykori apátsági magtár illetve a Mádl Ferenc tér borult egységesen rózsaszínbe, ezzel megkezdődik a száz napos visszaszámlálás.

Balatonfüred különböző kísérő programokkal várja majd a világhírű versenyt. Szurkolói pontokat állítanak fel, az érdeklődők programokon, játékokon vehetnek részt. A tervek szerint a helyszínen egy kivetítőn is figyelemmel lehet majd kísérni a versenyt, amelynek elképzelhető, hogy lesznek magyar résztvevői is.

– A Giro d’Italia amellett, hogy egy komoly sportteljesítmény, népünnepély is. Százmilliók követik a verseny közvetítését, a helyszíneken pedig szinte fesztiváli hangulat van. Jó lehetőség ez az országnak és Balatonfürednek is, hogy megmutassa magát. A verseny idejére izgalmas, érdekes programokkal készülünk, számítunk a gyerekekre, diákokra is  – fogalmazott Holczer András, a város alpolgármestere, aki hozzátette: mivel maga a verseny május 11-én, hétfőn lesz, a hétvégi felvezetést a már meglévő programokhoz (VII. Concours d’Elegance veteránautó szépségverseny, 6 napos Ultrafutó Verseny, Balatonfüredi Kollektív Tárlat) igazítják.

A balatoni futamot egyébként két helikopter követi majd, az egyik a kerékpárosokat, míg a másik a tájat, a nevezetességeket mutatja 198 országban élőben.

A verseny magyarországi szakaszának első etapja május 9-én, szombaton egy 9,5 kilométeres budapesti időfutam lesz, amely a Hősök teréről indulva az Andrássy úton halad, érinti a Parlamentet, majd a Dunán át a Clark Ádám téren keresztül a Várban zárul. A második, 193 kilométeres etap ugyancsak a Hősök teréről rajtol május 10-én Komárom-Esztergom irányába, áthalad Pannonhalmán és Győrben ér véget a táv.
A harmadik, 197 kilométeres szakasz május 11-én Székesfehérvárról indul, Veszprém érintésével befut Balatonfüredre, aztán a Tihanyi-félszigetről a Balaton-felvidéken át, Hévíz érintésével Nagykanizsán fejeződik be.

A balatoni verseny pontos útvonala a megyében így alakul: Ősi, Berhida, Papkeszi, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Szentkirályszabadja, Veszprém, Csopak, Balatonfüred, Tihany, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, Zánka, Köveskál, Gyulakeszi, Tapolca, Hegymagas és Balatonederics.

A mezőny a három magyar szakasz után repülőre ül és Szicíliában folytatja.

A verseny részletes térképe:

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004