Oldal kiválasztása

Népszerűek a helyi termékek, mégis nehéz elérni őket

Szerző: | 2020-02-19.

Minden térségnek problémát jelent, hogyan lehet a vásárlókhoz hatékonyan eljuttatni a helyi termékeket, legyen szó sajtról, füstölt árukról, lekvárról, szörpről, vagy épp fonott kosárról. A Balatonfüred-Balatonalmádi Foglalkoztatási Paktum legutóbbi rendezvényén a helyi termékek piacra jutásának helyzetéről volt szó, ahol felvázolták a lehetséges kitörési pontokat is. Alsóörsön például hamarosan termelői piac nyílik, sőt a régió ABC üzleteiben is megjelenhetnek a helyben készített termékek.

2017 októbere óta kétszáz munkavállaló elhelyezkedését segítette a Balatonfüred-Balatonalmádi Foglalkoztatási Paktum. A Veszprém Megyei Kormányhivatal, valamint Balatonfüred és Balatonalmádi önkormányzatának összefogásával megvalósuló projekt 554 millió forintos támogatást nyert el, a munkaerő-piaci helyzet javítása érdekében. A program keretében Balatonalmádiban tartottak szakmai fórumot január végén arról, hogy lehet a helyi kistermelőket segíteni termékeik népszerűsítésében, új árusítóhelyek kialakításában. A megjelenteket Kepli Lajos, a Balatonalmádi polgármestere köszöntötte.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke szerint Magyarországon az utóbbi évtizedekben a mezőgazdálkodás struktúrája nem abba az irányba alakult át, hogy a helyi termelők nagyon megerősödhettek volna, ugyanakkor a keresleti oldalon, tehát a piac oldalán hatalmas trend mind a bio, mind a zöld, mind az organikus, mind a helyi termék. A kereslet folyamatosan nő, az emberek egyre többet hajlandóak fizetni a jó minőségű, egészséges, helyben előállított élelmiszerekért. A turizmus is akkor működik jól, ha elsősorban arra támaszkodik, ami helyben van. Minden ami a helyi hagyományokra, helyi kultúrára épül, mert ez érdekli a turistákat, -fogalmazott az elnök.
A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület új lehetőségeket kínál a helyi termelőknek, elsősorban az Alsóörs körzetében tevékenykedő vállalkozóknak. Sári Kinga TDM menedzser bejelentette, hogy hamarosan több platformon is elérhetőek lesznek a helyi termékek.

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyi termelőket bekapcsoljuk a kereskedelmi véráramlatba, ezért elindítjuk a Riviéra Polc rendszert. Ennek lényege, hogy turisztikai irodáinkban létrehozunk egy speciális kínálatú polcot, ahol kizárólag helyi termelők portékáit fogjuk árusítani. Ezenfelül felvettük a kapcsolatot a helyi COOP hálózat vezetőivel és úgy tűnik létrejöhet egy megállapodás arról, hogy a környékbeli ABC üzletekben is megjelenhetnek ezek a termékek. A legnagyobb lépésünk, hogy Alsóörsön a strand bejáratával szemben egy új termelői piacot alakítunk ki, a szükséges infrastruktúra kiépítése folyamatban van, – mondta el Sári Kinga.

A paktum rendezvényére meghívták Hollókő polgármesterét, illetve a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatóját. Hollókőn ugyanis van egy jól működő modell arra, hogyan juthat el leggyorsabban a helyi termék a fogyasztóhoz. Kelecsényi Péter, a Kft. ügyvezető-igazgatója beszámolt arról, hogy teljesen újragondolták a turizmus és a helyi termékek kapcsolatát, ugyanis nem a terméket szállítják a vásárlóhoz, hanem a vásárlót viszik közvetlenül a helyi termelőhöz.

– Néhány évvel ezelőtt elkezdtük az „élő falu” projektet, aminek köszönhetően elértük például, hogy már januárban, februárban is nyitva van a látnivalók jelentős része. Közös munka volt, rengeteg kompromisszummal az önkormányzat és a helyi vállalkozók részéről is, de már úgy látjuk megérte. Ennek a programnak a szerves része az úgynevezett faluséta, ami tulajdonképpen egy jegyrendszeren alapuló szolgáltatás. A látogatók által megvásárolt kártya tartalmaz várbelépőt, sajtkóstolót, péksütemény kóstolót, minden helyi látnivalót érinthet vele a turista. Tíz attrakciót kínálunk ebben a rendszerben ezek egyike például a sajtkóstoló, ahol néhány dekát kap ízelítőül a vásárló. Itt jön be a helyi termékek megismertetése és kereskedelmi értékesítése, hiszen a tapasztalatok szerint, aki kóstol, az biztos vásárol is. Más példát is említhetnék, ami kitűnően működik, mind a helyi termelők, mind a Hollókőre látogató turisták megelégedésére. A helyi termelőket kedvezményes, mondhatni jelképes bérleti díjjal is segíti az önkormányzat, amelynek már több üzletben érdekeltsége is van. Létezik már önkormányzati étterem és cukrászda is Hollókőn, – mondta el előadásában Kelecsényi Péter.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart