Oldal kiválasztása

Népszerűek a helyi termékek, mégis nehéz elérni őket

Szerző: | 2020-02-19.

Minden térségnek problémát jelent, hogyan lehet a vásárlókhoz hatékonyan eljuttatni a helyi termékeket, legyen szó sajtról, füstölt árukról, lekvárról, szörpről, vagy épp fonott kosárról. A Balatonfüred-Balatonalmádi Foglalkoztatási Paktum legutóbbi rendezvényén a helyi termékek piacra jutásának helyzetéről volt szó, ahol felvázolták a lehetséges kitörési pontokat is. Alsóörsön például hamarosan termelői piac nyílik, sőt a régió ABC üzleteiben is megjelenhetnek a helyben készített termékek.

2017 októbere óta kétszáz munkavállaló elhelyezkedését segítette a Balatonfüred-Balatonalmádi Foglalkoztatási Paktum. A Veszprém Megyei Kormányhivatal, valamint Balatonfüred és Balatonalmádi önkormányzatának összefogásával megvalósuló projekt 554 millió forintos támogatást nyert el, a munkaerő-piaci helyzet javítása érdekében. A program keretében Balatonalmádiban tartottak szakmai fórumot január végén arról, hogy lehet a helyi kistermelőket segíteni termékeik népszerűsítésében, új árusítóhelyek kialakításában. A megjelenteket Kepli Lajos, a Balatonalmádi polgármestere köszöntötte.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke szerint Magyarországon az utóbbi évtizedekben a mezőgazdálkodás struktúrája nem abba az irányba alakult át, hogy a helyi termelők nagyon megerősödhettek volna, ugyanakkor a keresleti oldalon, tehát a piac oldalán hatalmas trend mind a bio, mind a zöld, mind az organikus, mind a helyi termék. A kereslet folyamatosan nő, az emberek egyre többet hajlandóak fizetni a jó minőségű, egészséges, helyben előállított élelmiszerekért. A turizmus is akkor működik jól, ha elsősorban arra támaszkodik, ami helyben van. Minden ami a helyi hagyományokra, helyi kultúrára épül, mert ez érdekli a turistákat, -fogalmazott az elnök.
A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület új lehetőségeket kínál a helyi termelőknek, elsősorban az Alsóörs körzetében tevékenykedő vállalkozóknak. Sári Kinga TDM menedzser bejelentette, hogy hamarosan több platformon is elérhetőek lesznek a helyi termékek.

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyi termelőket bekapcsoljuk a kereskedelmi véráramlatba, ezért elindítjuk a Riviéra Polc rendszert. Ennek lényege, hogy turisztikai irodáinkban létrehozunk egy speciális kínálatú polcot, ahol kizárólag helyi termelők portékáit fogjuk árusítani. Ezenfelül felvettük a kapcsolatot a helyi COOP hálózat vezetőivel és úgy tűnik létrejöhet egy megállapodás arról, hogy a környékbeli ABC üzletekben is megjelenhetnek ezek a termékek. A legnagyobb lépésünk, hogy Alsóörsön a strand bejáratával szemben egy új termelői piacot alakítunk ki, a szükséges infrastruktúra kiépítése folyamatban van, – mondta el Sári Kinga.

A paktum rendezvényére meghívták Hollókő polgármesterét, illetve a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatóját. Hollókőn ugyanis van egy jól működő modell arra, hogyan juthat el leggyorsabban a helyi termék a fogyasztóhoz. Kelecsényi Péter, a Kft. ügyvezető-igazgatója beszámolt arról, hogy teljesen újragondolták a turizmus és a helyi termékek kapcsolatát, ugyanis nem a terméket szállítják a vásárlóhoz, hanem a vásárlót viszik közvetlenül a helyi termelőhöz.

– Néhány évvel ezelőtt elkezdtük az „élő falu” projektet, aminek köszönhetően elértük például, hogy már januárban, februárban is nyitva van a látnivalók jelentős része. Közös munka volt, rengeteg kompromisszummal az önkormányzat és a helyi vállalkozók részéről is, de már úgy látjuk megérte. Ennek a programnak a szerves része az úgynevezett faluséta, ami tulajdonképpen egy jegyrendszeren alapuló szolgáltatás. A látogatók által megvásárolt kártya tartalmaz várbelépőt, sajtkóstolót, péksütemény kóstolót, minden helyi látnivalót érinthet vele a turista. Tíz attrakciót kínálunk ebben a rendszerben ezek egyike például a sajtkóstoló, ahol néhány dekát kap ízelítőül a vásárló. Itt jön be a helyi termékek megismertetése és kereskedelmi értékesítése, hiszen a tapasztalatok szerint, aki kóstol, az biztos vásárol is. Más példát is említhetnék, ami kitűnően működik, mind a helyi termelők, mind a Hollókőre látogató turisták megelégedésére. A helyi termelőket kedvezményes, mondhatni jelképes bérleti díjjal is segíti az önkormányzat, amelynek már több üzletben érdekeltsége is van. Létezik már önkormányzati étterem és cukrászda is Hollókőn, – mondta el előadásában Kelecsényi Péter.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004