Oldal kiválasztása

Átadták a városi könyvtárat

Szerző: | 2020-03-05.

Átadták a megújult és kibővített városi könyvtárat. A 430 millió forintos beruházás révén egy modern, de barátságos, a kor igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtó intézmény várja az olvasókat.

Öt forrásból valósult meg a beruházás, amelynek felét, 213 millió forintot, az önkormányzat saját költségvetéséből fedezett. 180 négyzetméterrel bővült az intézmény, amelynek megtörtént az energetikai korszerűsítése is. Az akadálymentesített épületben jelentős infrastrukturális fejlesztések valósultak meg, kicserélték a bútorzatot, új korszerű technika várja a látogatókat.

– Rendkívül bonyolult beruházáson vagyunk túl. A könyvtár nagyon népszerű, a város fontosnak tartotta, hogy modernizálja, a kor igényeihez igazítsa az intézményt, ezért egészítettük ki jelentős összeggel az elnyert pályázati támogatásokat – mondta a megnyitón Bóka István polgármester.

Kontrát Károly miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a könyvtár átadásával tovább fejlődik a felső városrész, ahol a nyár végén elkezdődhet a városrehabilitáció is. Mint kiemelte: a város jól pályázik, ezért sorra épül és szépül Balatonfüred.

– 1987-ben adták át a könyvtárat, azóta nem történt nagyobb felújítás az intézményben, nagy öröm, hogy most megvalósulhatott a fejlesztés – mondta Illés Hajnalka önkormányzati képviselő.

  • Képgaléria

Az évi negyvenezer látogatót fogadó könyvtárat a balatonfüredi lakosok ingyen használhatják. Az épület új külső homlokzati szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, és korszerűsítették a fűtési rendszert. Bővült az emeleti rész, új oktatási, audiovizuális ismeretek tanulására alkalmas helyiségeket alakítottak ki, az udvar egy része pedig a közösség számára is nyitott pihenő kert, amolyan irodalmi terasz lett.

– Nyolcvanötezer kötetes a könyvtár, a korábbinál lényegesen kulturáltabb környezetben tudjuk kínálni az állományunkat és fogadni a látogatóinkat. Megszüntettük a régi olvasótermeket, jelentősen bővültek a szabadpolcos részek és a digitális szolgáltatásaink. A kamaratermünkben rendszeresek lesznek a kiállítások és író-olvasó találkozókat is rendezünk majd. Világos, modern, többfunkciós közösségi térrel várjuk az olvasókat – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója.

Az átadó ünnepségen megemlékeztek Sárköziné Sárovits Hajnalkáról, a könyvtár elhunyt igazgatójáról, aki elkötelezett híve és szorgalmazója volt az intézmény átépítésének.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004