Oldal kiválasztása

Díjazott füredi épületek

Szerző: | 2020-03-17.

Átadták az „Év Balatoni Háza 2019.” pályázat építészeti díjait. Lakóház, középület és gazdasági épület kategóriákban hirdettek győztest, de három különdíjat is kiosztottak. A városi uszoda a Magyar Építőművészek különdíját, a Vasútállomás és buszállomás épülete a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának különdíját kapta.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve másodszor hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, a figyelem ráirányítása a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.
– 18 pályázat érkezett, ezekből tíz épületet választott ki a nyolc fős szakmai zsűri, amelyeket a helyszínen meg is tekintett. Nagyon nehéz volt a döntés, minőségi, szép kialakítású, formabontó elemeket is felhasználó épületek vettek részt a megmérettetésen – tudtuk meg Fabacsovicsné Kovács Krisztinától, a bírálóbizottság titkárától.

– Fontos, hogy minden régió megtalálja a saját építészeti karakterét. Mi azt szorgalmazzuk, hogy mutassunk jó példákat erre, amiket nem csak a szakma, hanem a széles közönség elé tárhatunk – mondta L. Balogh Krisztina, a kiírást támogató Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője a badacsonytomaji Hableány Laposa Borászatban rendezett díjátadón.

A balatonfüredi városi uszoda a középületek között kiemelkedett. Az épület formálása jó érzékkel reagál a fenntarthatóságra illetve a folyamatosan megújuló építészeti kihívásokra. Az épület uszodája letisztult, elegáns és komplex – szólt az értékelés.

A vasútállomás és buszállomás korszerűsítése illetve bővítése a város rangjához méltó épületet eredményezett. Az eredeti, 1972-ben elkészült, Kővári György tervezte épület korának modern, magas színvonalú munkája volt, felújítása azonban egy új minőséget teremtett. Méltóságot, könnyedséget és eleganciát sugároz az épület, az előtte elterülő Castricum tér pedig új funkciót is ad a területnek. A nagy üvegfelületek használata, az új praktikus funkciók valamint a vasút és busz állomás épületeinek egymáshoz való viszonyulása színvonalas és nagyvonalú épületet eredményezett – hangzott el az értékelésben.

– Nagyon örülünk a díjaknak, különösen azért, mert az elismerések azt mutatják, a reformkori városrészen kívül is vannak színvonalas épületek a városban – fogalmazott Holczer András, alpolgármester a díjátadón.

A bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkár volt.

Az Év Balatoni Háza díjazottjai:
• az Év Balatoni lakóháza: Dörgicse, a trombitás háza (Tervező: Villányi Norbert és V. marton Rozália)
• az Év Balatoni gazdasági épülete: Badacsonytomaj, Hableány Laposa Borászat (Építész: Kis Péter)
• az Év Balatoni középülete: Tihany, közforgalmi kikötő (Építész: Pápay György)

Különdíjak:
• a Nők a Balatonért Egyesület különdíja: Tihany, Civilek Háza (Tervező: Vér Péter)
• a Balatoni Szövetség különdíja: Mindszentkálla, Borász háza (Tervező: Sajtos Gábor)
• a Magyar Építőművészek különdíja: Balatonfüred, Városi uszoda (Tervező: Varga Tamás)
• A Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának különdíja: Balatonfüred, Vasútállomás és buszpályaudvar épülete (Tervező: Gyarmati Tamás)

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004