Oldal kiválasztása

Fogadóépületet kap a Lóczy-barlang

Szerző: | 2020-04-01.

A kiemelten védett, közkedvelt turisztikai célpontként is népszerű Lóczy-barlang bejáratánál új fogadóépület létesül. A 270 milliós beruházást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bonyolítja. A munkálatok a tervek szerint jövő tavaszra befejeződnek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a város önkormányzata közösen fejleszti a nemzetközi hírű földrajztudósról elnevezett barlang területét és megközelíthetőségét. A kuriózumnak számító barlangban évente átlagosan 15 ezer látogató fordul meg, a fejlesztés révén sokkal kulturáltabb lesz a barlang közvetlen környezete.

A látogatók számára új fogadóépület létesül. A 200 négyzetméteres épületben, amely egy 50 négyzetméteres fedett teraszt is felölel, a kiszolgálóhelyiségek – pénztár és mellékhelyiségek – mellett egy a barlangot bemutató interaktív kiállítás kap helyet.

A projekt engedélyezési tervének költségeit a város vállalta magára valamint a beruházáshoz hiányzó 30 millió forintot is biztosítja az önkormányzat – tudtuk meg Bóka István polgármestertől, aki hangsúlyozta: a jelenlegi nehéz időszakban is arra törekszik a város, hogy a megnyert településfejlesztési programok megvalósuljanak.

A munkálatok elkezdődtek, várhatóan egy év alatt befejeződik a beruházás. A barlang addig nem látogatható.

Így néz majd ki a Lóczy-barlang fogadóépülete

A Lóczy-barlangban időről-időre nyílt napokat rendeznek, hogy így népszerűsítsék a térség egyik jelentős földtani értékét elsősorban a diákok körében.
Ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól látható legyen a kőzetek természetes rétegződése, ez mindenképpen különlegessé teszi a Lóczy-barlangot, mint ahogy az itt látható úgynevezett tűzkőgumók is.

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a kialakulás körülményeire. A 120 méter hosszú és 19 méter mély, sajátos klímájú fokozottan védett barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékony réteges mészkőfalak jellemzik.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004