Ritkul a zöldhulladék szállítás

A képviselő-testület módosította a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről szóló önkormányzati rendeletet. A döntés értelmében április 18-tól csak kéthetente szállítják el az ingatlanok elé kihelyezett zöldhulladékot a város területén.

A zöldhulladék szállítás április 1. és november 30. közötti időszakban kéthetente, változatlanul szerdai napokon a következő időpontokban történik:
április 15., 29., május 13., 27., június 10., 24., július 8., 22., augusztus 5., 19., szeptember 2., 16., 30., október 14., 28., november 11., 25.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. évente csak tíz szállítást támogat, a finanszírozás csökkentése miatt volt szükség az eddigi rendszer átdolgozására.

Az évi tíz, finanszírozott szállításnak ráadásul része a két januári, ingyenes fenyőfa elszállítás is, így a nyári időszakra összesen csak nyolc zöldhulladék szállítás marad. Az önkormányzat ezért úgy döntött, a saját költségén további nyolc szállítást finanszíroz.

– A korábbiakhoz képest ritkított zöldhulladék szállítás, még így is a térség legolcsóbb és legtöbb szállítási időpontot nyújtó szolgáltatása – hangsúlyozta Somogyi László, a Probio Zrt. vezérigazgatója.

A zöldhulladékot továbbra is csak az erre a célra rendszeresített, barna színű hulladékgyűjtő edényben, illetve a Probio Zrt. által forgalmazott, lebomló zsákban lehet kihelyezni a szállítási nap reggel 6 óráig. A biológiailag lebomló zsák ára: 549 Ft.
A kötegelt fásszárú zöldhulladékokat ezentúl nem lehet kihelyezni a közterületekre, ezeket nem szállítják el.
A zöldhulladék az Aszófői úti, komposztáló telepen is elhelyezhető évente 150 kg mennyiségig ingyenesen. A 150 kg feletti mennyiség esetén a Közszolgáltató által meghatározott díj ellenében helyezhető el a zöldhulladék. A beszállításkor az utolsó befizetett számla bemutatása szükséges. A komposztáló üzem május 4-én újra kinyit.

A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés gyakoriságának, valamint a kihelyezhető hulladékok fajtájának és mennyiségének csökkenése miatt a Probio Zrt. a házi komposztálást ajánlja.

Magyarországon évi több, mint 400 kg hulladék keletkezik háztartásonként. Ennek jó része biohulladék, amelynek égetése tilos Balatonfüreden. A házi komposztálás környezetvédelmileg a legelőnyösebb hasznosítás, hiszen mindenki úgy juthat a körforgásos feldolgozás révén minőségi szerves trágyához, humuszhoz drága szállítás nélkül, hogy nem kell műtrágyára, tápanyagokra költeni.

A komposztálóba elhelyezhetők a nyers zöldségek, levelek, gyümölcsök, magok, gyümölcshéj, nyers gabona, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj. A kertből: lomb (kivéve a dió), levágott fű, apróbb gallyak, faforgács, kizárólag fahamu.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.