Maszkos érettségi – Minden végzős füredi diák vizsgázik

Minden végzős diák leteszi az érettségit Balatonfüreden. Május 4-én 137-en állnak neki a magyar írásbelinek, majd következik a matematika és a történelem. Már a városban vannak a tételek, amelyeket páncélszekrényben őriznek az iskolákban. A Lóczy Gimnáziumban az iskola történetében először nem kötelező a tanintézmény matrózblúzában érettségizni, a Szent Benedek Középiskolában viszont maszkban érettségiznek a tanulók és a kesztyű használata is ajánlott.

A Lóczy Lajos Gimnáziumban 85 végzős illetve 2 külsős gimnazista teszi le az érettségi vizsgát, közülük 73-an emelt szinten is. Senki nem él tehát a koronavírus járvány miatt felkínált halasztás lehetőségével.

A vizsgák a Radnóti Miklós Általános Iskola tantermeiben lesznek, a dolgozatírás alatt nem kell maszkot viselnie a diákoknak. Tizenegy tanteremben zajlik majd az érettségi, maximum kilenc diák tartózkodhat egy teremben, két méterre egymástól.

– Biztosítunk fertőtlenítő szereket, minden egészségügyi előírást szigorúan betartunk. Ebben a sajátos helyzetben úgy gondoltuk, kedvezünk a diákoknak, így nem lesz kötelező matrózblúzban érettségizni, de azért az alkalomhoz illő ruházatot elvárjuk. Sok diákunk sajnálja, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák. A végzősök hallani sem akartak az úgynevezett online évbúcsúztatásról, így azt tervezzük, hogy a nyáron bepótoljuk az elmaradt ballagást – mondta Duna Katalin a gimnázium igazgatója.

A középszintű érettségi május 19-én befejeződik, az emelt szintű vizsgákat három, kijelölt, megyei gimnáziumban teszik majd le a tanulók.

A balatonfured.hu kérdésére válaszolva az intézményvezető elmondta: az iskola épületének a felújítása a tervek szerint halad, így nem lesz akadálya annak, hogy ez év októberében visszaköltözzenek a lóczys diákok a teljesen megújított gimnáziumi épületbe.

A Szent Benedek Középiskolában is az összes végzős diák, mind az ötvenen, készülnek az érettségire. Itt az iskola termeiben zajlanak majd a vizsgák, van hely bőven, ezért az előírtnál is nagyobb bontásban tudják megszervezni az írásbeliket. A tanintézmény arra kéri a diákokat, hogy viseljenek maszkot és a védőkesztyű használatát is ajánlják.

– A Rotary Club segítségével fertőtlenítőszereket is biztosítunk a tanulóknak. Nálunk a szakvizsgák kicsit bonyolítják a helyzetet, ezeket a gyakorlati vizsgákat május 25-től tartjuk meg, természetesen itt is betartva az előírásokat – tudtuk meg Komáromi Móric igazgatótól.

Az érettségihez szükséges védőfelszereléseket a tankerületi központ illetve az önkormányzat biztosítja az iskolák illetve a tanulók számára.

Mint ismert, a koronavírus járvány miatt idén speciális érettségi lesz az országban. A vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy azoknak meg kell felelniük az oktatási standardoknak, a járványügyi biztonsági előírásoknak, az emberek biztonságérzetének és a felsőoktatási felvételi követelményeknek egyaránt. Idén szóbeli vizsgák nem lesznek, azoknak a diákoknak, akik nem tanulnak tovább felsőoktatási intézményben, nem kötelező az érettségi.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.