Oldal kiválasztása

Bóka István: Háromszorosan érint minket a válság

Szerző: | 2020-04-30.

Bár május 4-től új szakaszába lép a koronavírus elleni védekezés, és több korlátozó intézkedést visszavonnak, a megszokott élet még korántsem tér vissza. Nagy a bizonytalanság milyen lesz a balatoni turisztikai szezon, erősen kérdésesek a hagyományos városi rendezvények is. Egyáltalán, milyen mértékű bevétel kieséssel kell számolnia az önkormányzatnak? Bóka István polgármestert kérdeztük.

– A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő szerint, a bevételek kiesése miatt a nyár végére csőd közelbe kerülhetnek az önkormányzatok, különösen az öt- és húszezer lélekszám közötti kisvárosok. Mi várható Balatonfüreden?
– Különbséget kell tennünk az önkormányzatok között, hiszen nagyon boldog lennék, ha csak a gépjárműadó bevételek elmaradásával kellene szembe néznünk. Azok az önkormányzatok, amelyeknek a gazdasági ereje a turizmusból származik, sokkal nagyobb problémákkal küzdenek. Az idegenforgalomból élő településeket háromszoros nagyságban érinti ez a válság, mint a többi települést. A turizmusból élő kisvárosokat mindenképpen külön kellene kezelni Hajdúszoboszlótól, Gyulán át Keszthelyig, hiszen egész más és nagyobb problémáink vannak.

Markánsan érint minket az idegenforgalmi adó és az arra eső egyforintos állami támogatás elvesztése, hiszen ez közel 800 milliós tétel Balatonfüreden. Az év végéig az állam felfüggesztette az idegenforgalmi adó befizetését, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell bevallani azt. Arra kérek minden szállásadót, hogy becsületesen vallja be az idegenforgalmi adót, mert az önkormányzatnak a bevallott adót az állami költségvetés megtéríti, tehát ebből lehetnek bevételeink.
A strandbevételek több száz milliót hoznak a városnak, egyelőre nem lehet tudni, ebből mennyire számíthatunk idén. A parkolási díjakat elvesztettük, ráadásul a fizetős parkolás a közlekedés szabályozását is szolgálja Balatonfüreden, ezért a parkolási díjak eltörlését a pandémia szempontjából kontraproduktívnak tartom.
Az iparűzési adó csökkenése pedig nemcsak ebben az évben, de jövőre is érinti majd a költségvetésünket.

– Előállhat csődhelyzet?
– Balatonfüreden, ha elveszítjük a nyári szezont, akkor a legrosszabb esetben 30 százalékos bevételkieséssel számolhatunk, ami 1,5 milliárd forintot jelent. Ezt nem lehet kigazdálkodni.
A most bejelentett enyhítési intézkedések, a vendéglátóhelyek nyitása miatt kicsit ugyan optimistább vagyok, de ennek ellenére nagyon sok a bizonytalanság. Nem tudjuk, milyen intenzitással működik majd a balatoni turizmus, nem tudjuk mekkora lesz a kereslet. Amennyiben egy 50 százalékos nyári szezont tudunk produkálni, akkor Balatonfüreden 600-700 milliós bevételkieséssel kell számolni.
Az biztos, hogy költségvetési válság lesz Balatonfüreden is, de egyelőre nem tudni, mekkora lesz a probléma. Turisztikai nagyhatalomként jelentős veszteségeink vannak és lesznek, ráadásul nagy intézményhálózatot tartunk fent. A városi intézkedésekkel sikerült visszafogni a költségeket, ebben az évben 300 milliós kiadást tudunk megtakarítani. Fontos szempont, hogy lehetőleg pályázati forrásokat ne veszítsünk el.

– Mi lesz a sorsa a városi rendezvényeknek?
– Egy-másfél hónappal előre tudunk nézni, tehát jelenleg az biztos, hogy június közepéig minden városi rendezvény elmarad. A júliusi, augusztusi nagy rendezvényeinkről egyelőre nincs döntés, de ha a kormány kitart a most bejelentett normatív szabályozása mellett, azaz augusztus 15-ig nem rendezhetők meg az 500 főnél nagyobb programok, akkor mi ehhez tartjuk majd magunkat. Ez több, jelentős rendezvényünket érinti, a Hal és Bor Ünnepet, a Borheteket, az Anna-bált és az Anna Fesztivált.

– Ha tehát marad a rendezvényekre vonatkozó augusztus 15-ig szóló korlátozás, akkor ezek a programok elmaradnak?
– Igen. Kivétel a Kékszalag verseny, amelyet, ha lesz rá mód, a Magyar Vitorlás Szövetség augusztus végén vagy szeptemberben megrendezne. Esetleg, ha augusztus 15-től feloldják a korlátozást, a Borhetek esetében elgondolkodhatunk egy kéthetes programban, de ez még nagyon messze van és rengeteg a bizonytalansági tényező.

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004