Oldal kiválasztása

Bóka István: Háromszorosan érint minket a válság

Szerző: | 2020-04-30.

Bár május 4-től új szakaszába lép a koronavírus elleni védekezés, és több korlátozó intézkedést visszavonnak, a megszokott élet még korántsem tér vissza. Nagy a bizonytalanság milyen lesz a balatoni turisztikai szezon, erősen kérdésesek a hagyományos városi rendezvények is. Egyáltalán, milyen mértékű bevétel kieséssel kell számolnia az önkormányzatnak? Bóka István polgármestert kérdeztük.

– A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő szerint, a bevételek kiesése miatt a nyár végére csőd közelbe kerülhetnek az önkormányzatok, különösen az öt- és húszezer lélekszám közötti kisvárosok. Mi várható Balatonfüreden?
– Különbséget kell tennünk az önkormányzatok között, hiszen nagyon boldog lennék, ha csak a gépjárműadó bevételek elmaradásával kellene szembe néznünk. Azok az önkormányzatok, amelyeknek a gazdasági ereje a turizmusból származik, sokkal nagyobb problémákkal küzdenek. Az idegenforgalomból élő településeket háromszoros nagyságban érinti ez a válság, mint a többi települést. A turizmusból élő kisvárosokat mindenképpen külön kellene kezelni Hajdúszoboszlótól, Gyulán át Keszthelyig, hiszen egész más és nagyobb problémáink vannak.

Markánsan érint minket az idegenforgalmi adó és az arra eső egyforintos állami támogatás elvesztése, hiszen ez közel 800 milliós tétel Balatonfüreden. Az év végéig az állam felfüggesztette az idegenforgalmi adó befizetését, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell bevallani azt. Arra kérek minden szállásadót, hogy becsületesen vallja be az idegenforgalmi adót, mert az önkormányzatnak a bevallott adót az állami költségvetés megtéríti, tehát ebből lehetnek bevételeink.
A strandbevételek több száz milliót hoznak a városnak, egyelőre nem lehet tudni, ebből mennyire számíthatunk idén. A parkolási díjakat elvesztettük, ráadásul a fizetős parkolás a közlekedés szabályozását is szolgálja Balatonfüreden, ezért a parkolási díjak eltörlését a pandémia szempontjából kontraproduktívnak tartom.
Az iparűzési adó csökkenése pedig nemcsak ebben az évben, de jövőre is érinti majd a költségvetésünket.

– Előállhat csődhelyzet?
– Balatonfüreden, ha elveszítjük a nyári szezont, akkor a legrosszabb esetben 30 százalékos bevételkieséssel számolhatunk, ami 1,5 milliárd forintot jelent. Ezt nem lehet kigazdálkodni.
A most bejelentett enyhítési intézkedések, a vendéglátóhelyek nyitása miatt kicsit ugyan optimistább vagyok, de ennek ellenére nagyon sok a bizonytalanság. Nem tudjuk, milyen intenzitással működik majd a balatoni turizmus, nem tudjuk mekkora lesz a kereslet. Amennyiben egy 50 százalékos nyári szezont tudunk produkálni, akkor Balatonfüreden 600-700 milliós bevételkieséssel kell számolni.
Az biztos, hogy költségvetési válság lesz Balatonfüreden is, de egyelőre nem tudni, mekkora lesz a probléma. Turisztikai nagyhatalomként jelentős veszteségeink vannak és lesznek, ráadásul nagy intézményhálózatot tartunk fent. A városi intézkedésekkel sikerült visszafogni a költségeket, ebben az évben 300 milliós kiadást tudunk megtakarítani. Fontos szempont, hogy lehetőleg pályázati forrásokat ne veszítsünk el.

– Mi lesz a sorsa a városi rendezvényeknek?
– Egy-másfél hónappal előre tudunk nézni, tehát jelenleg az biztos, hogy június közepéig minden városi rendezvény elmarad. A júliusi, augusztusi nagy rendezvényeinkről egyelőre nincs döntés, de ha a kormány kitart a most bejelentett normatív szabályozása mellett, azaz augusztus 15-ig nem rendezhetők meg az 500 főnél nagyobb programok, akkor mi ehhez tartjuk majd magunkat. Ez több, jelentős rendezvényünket érinti, a Hal és Bor Ünnepet, a Borheteket, az Anna-bált és az Anna Fesztivált.

– Ha tehát marad a rendezvényekre vonatkozó augusztus 15-ig szóló korlátozás, akkor ezek a programok elmaradnak?
– Igen. Kivétel a Kékszalag verseny, amelyet, ha lesz rá mód, a Magyar Vitorlás Szövetség augusztus végén vagy szeptemberben megrendezne. Esetleg, ha augusztus 15-től feloldják a korlátozást, a Borhetek esetében elgondolkodhatunk egy kéthetes programban, de ez még nagyon messze van és rengeteg a bizonytalansági tényező.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Június 4

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004