Oldal kiválasztása

Balatonfüreden is végeznek szűrővizsgálatokat

Szerző: | 2020-05-02.

Mintegy 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Balatonfüreden is lesznek szűrések.

Közel ötszáz településen folyik majd a mintavétel, köztük Balatonfüreden is. Minden kiválasztott a napokban ügyfélkapun, telefonon, vagy postai úton értesítést kap a szűrésről. A tesztelésen a KSH által vett véletlenszerűen kiválasztott 14 évesnél idősebb lakosok vehetnek részt.

– Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírus fertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók. Ezért nagyon fontos, hogy a lakosság partner legyen a szűrésben – közölte Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a koronavirus.gov.hu oldalon.

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Május 1. és 14. között zajlanak a vizsgálatok a háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

fény

2024.06.25.

Szép lett az Esterházy kastély, de este vak sötétben kell arrafelé mászkálni. Egyetlen lámpa nem világítja meg azt a szép…

film

2024.06.07.

Elég érdekes a filmfesztivál helyi programja. Gyakorlatilag a nagyobb filmeket csak Veszprémben lehet látni, itt és Almádiban elsősorban a kisebb…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart