Jól halad az észak-balatoni vasútvonal villamosítása

A koronavírus okozta járványhelyzet egyelőre nem befolyásolja a Balaton északi partján a vasútvonal villamosítási munkáit. A kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, így 2021 nyarán már villanyvontatással közlekedhetnek a szerelvények Székesfehérvár és Balatonfüred között – adta hírül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt.

A hatvan kilométer hosszú szakasz villamosítása és részleges felújítása nettó 23 milliárd forint értékben zajlik. Az átadás után rövidebb lesz a menetidő Budapest és Balatonfüred között, mivel nem lesz szükség Székesfehérváron a 10–12 perces mozdonycserére.

Mint azt a NIF közölte, április végére befejeződtek a balatonakarattyai nyílt vonali szakaszon fekvő csittényhegyi alagút átépítési munkálatai és elkészült Balatonfűzfő állomásának átalakítása, a teljes körű tereprendezési és padkaépítési feladatok elvégzése a 2021 tavaszán esedékes műszaki átadásra várható. A villamosítási és pályafelújítási munkákkal párhuzamosan a kivitelezők átépítik és akadálymentesítik Polgárdi, Balatonkene­se, Balatonfűzfő és Alsóörs állomásokat.

A nyílt vonalon már több szakaszon megtörtént a horganyzott acél­oszlopok állítása, és többek közt Szabadbattyán–Polgárdi Ipartelepek, Polgárdi–Csajág és Balatonalmádi–Alsóörs szakaszokon a felső vezeték is a helyére került.
A következő nagyobb építési ütem a nyári főszezoni időszakot követően, várhatóan 2020 szep­tember végén kezdődik.

Mint arról korábban már beszámoltunk a Szabadbattyán – Balatonfüred közötti mintegy hatvan kilométer hosszú pályaszakaszon 2021 tavaszán-nyarán indulhatnak el az első, korszerű, környezetbarát villanyvonatok.

A több mint 110 éves vonalszakaszon, ötven éve hajtottak végre utoljára jelentősebb korszerűsítést, noha a nyári hónapokban komoly forgalomnak van kitéve. A villamosítás – a menetidő és a környezetterhelés csökkenésén túl – erre is hosszú távú megoldást nyújt majd.
A pályarekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően az eddigi sebességkorlátozások megszűnnek a vonalon. A villanyvonatok gyorsabb, kényelmesebb és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb alternatívát kínálnak majd a Balaton északi partjára utazóknak.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.