Oldal kiválasztása

Jól halad az észak-balatoni vasútvonal villamosítása

Szerző: | 2020-05-05.

A koronavírus okozta járványhelyzet egyelőre nem befolyásolja a Balaton északi partján a vasútvonal villamosítási munkáit. A kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, így 2021 nyarán már villanyvontatással közlekedhetnek a szerelvények Székesfehérvár és Balatonfüred között – adta hírül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt.

A hatvan kilométer hosszú szakasz villamosítása és részleges felújítása nettó 23 milliárd forint értékben zajlik. Az átadás után rövidebb lesz a menetidő Budapest és Balatonfüred között, mivel nem lesz szükség Székesfehérváron a 10–12 perces mozdonycserére.

Mint azt a NIF közölte, április végére befejeződtek a balatonakarattyai nyílt vonali szakaszon fekvő csittényhegyi alagút átépítési munkálatai és elkészült Balatonfűzfő állomásának átalakítása, a teljes körű tereprendezési és padkaépítési feladatok elvégzése a 2021 tavaszán esedékes műszaki átadásra várható. A villamosítási és pályafelújítási munkákkal párhuzamosan a kivitelezők átépítik és akadálymentesítik Polgárdi, Balatonkene­se, Balatonfűzfő és Alsóörs állomásokat.

A nyílt vonalon már több szakaszon megtörtént a horganyzott acél­oszlopok állítása, és többek közt Szabadbattyán–Polgárdi Ipartelepek, Polgárdi–Csajág és Balatonalmádi–Alsóörs szakaszokon a felső vezeték is a helyére került.
A következő nagyobb építési ütem a nyári főszezoni időszakot követően, várhatóan 2020 szep­tember végén kezdődik.

Mint arról korábban már beszámoltunk a Szabadbattyán – Balatonfüred közötti mintegy hatvan kilométer hosszú pályaszakaszon 2021 tavaszán-nyarán indulhatnak el az első, korszerű, környezetbarát villanyvonatok.

A több mint 110 éves vonalszakaszon, ötven éve hajtottak végre utoljára jelentősebb korszerűsítést, noha a nyári hónapokban komoly forgalomnak van kitéve. A villamosítás – a menetidő és a környezetterhelés csökkenésén túl – erre is hosszú távú megoldást nyújt majd.
A pályarekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően az eddigi sebességkorlátozások megszűnnek a vonalon. A villanyvonatok gyorsabb, kényelmesebb és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb alternatívát kínálnak majd a Balaton északi partjára utazóknak.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart