Enyhítik a városi korlátozásokat

Május 8-tól, péntektől enyhíti az önkormányzat a városi korlátozásokat. Megszűnnek a parti részen a forgalmi korlátozások, a Zákonyi úti mélygarázs kivételével megnyitják a parkolókat, látogathatók lesznek a strandok. Szombattól megnyitják a játszótereket illetve változnak a Vásárcsarnokban a vásárlási időhatárok. Balatonfüreden is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a maszk használata.

Minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de érvényben maradt az időseknek védettséget nyújtó intézkedés, azaz az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.

– A kereskedők jelzései alapján szeretnénk a piacon életszerűbbé tenni a vásárlási feltételeket, erre a jogszabály lehetőséget is ad az önkormányzatoknak. Így szombattól változik a rend, 9 és fél 11 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak a piacon, előtte és utána a 65 évesnél fiatalabbak vásárolhatnak – fogalmazott Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: egyre több vendéglátóhely, szolgáltató nyit ki a városban, de ennek ellenére a távolságtartás szabályait továbbra is mindenkinek be kell tartania.

Péntektől feloldják a város parti részének a forgalmi korlátozásait, azonban a Zákonyi utcai mélygarázs továbbra is zárva lesz.

A városban igyekeznek minden zöldfelületet megnyitni, így péntektől a sétálók számára látogatható az Esterházy strand területe, (a Kisfaludy strandot már korábban megnyitották) és szombattól újra látogathatók a város játszóterei is, itt az eszközöket naponta fertőtlenítik majd. Balatonfüred forgalmasabb közterületeinek a fertőtlenítése az eddigiekhez hasonlóan két-három naponta zajlik a következő hetekben is.

Balatonfüreden is az országos rendelkezés értelmében a vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket, de a másfél méteres távolságot mindenhol tartani kell másoktól.

A városi parkolók továbbra is ingyenesen használhatók.

Május 4-től, Budapest és Pest megye kivételével, országosan megszűnt a kijárási korlátozás, de a szociális érintkezést továbbra is a lehető legkisebb mértékűre kell szorítani, ügyelni kell a távolságtartásra. Vidéken szigorú menetrend szerint zajlik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítése.

A rendezvények az egész országban augusztus 15-ig nem tarthatók meg, kivétel a vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés, továbbá zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.