Oldal kiválasztása

Klímaváltozás: Többször leng majd ki a Balaton

Szerző: | 2020-05-18.

Az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra lehet idén számítani, a szélsőségesebbé váló időjárás miatt még fontosabb az előrejelzés pontossága – mondta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki online ülésén. Íme, a balatoni klímaváltozás hatásai.

A BFT ülésen Horváth Ákos a klímaváltozás hatásairól tartott előadást. Álláspontja szerint a klímaváltozás miatt:

– gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárások,
– többször leng ki a Balaton
– a nyári szezon ősz irányába kezd tolódni, a téli jeges periódusok rövidülnek
– emelkedik a tó vizének átlagos hőmérséklete
– kevesebb, de hevesebb nyári zivatar lesz, a hosszabb száraz periódusokat rövidebb villámárvizek váltják fel.

A meteorológus beszélt arról is, hogy a Balatont a klímaváltozás hatásai érzékenyebben érintik mint bármely más területét az országnak, többek között a vízen és vízben tartózkodás, a tömegrendezvények, vagy a vízállás miatt. Meghatározó szerepe van az életvédelmet szolgáló viharjelzésnek és az alapjául szolgáló pontos méréseknek – hangsúlyozta.

A Balaton mikroklímájáról szólva Horváth Ákos figyelmeztetett a tóparti építkezések káros hatásaira, és az építészek, tervezők felelősségére is.

– A tavi cirkuláció a helyi mikroklíma legfőbb alakítója, amit döntően befolyásol a parti terület. Ha például a déli partot beépítik betonházsorokkal, ezek a hatások gyengülnek – mondta.

Az ülésen szóba került a siófoki obszervatórium mellett tervezett építkezés is. Bóka István, a BFT elnöke úgy fogalmazott: mindenki számára egyértelmű, hogy az obszervatórium érdekeinek elsőbbsége van mindenfajta építkezéssel szemben, hiszen itt a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó.

A  korábbi híradások szerint négyszintes házat terveznek építeni a siófoki viharjelző állomás közvetlen szomszédságában, és többféle engedélyt is meg tudott szerezni szabályosan a beruházó. Hiába lépett érvénybe tavaly július elején az a kormányrendelet is, amely szerint “a meteorológiai obszervatórium magaslégköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el – tudósított a hirbalaton.hu.

 

 

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004