Iskola balatoni panorámával

Jól halad a másfél milliárdos beruházás, szeptemberre elkészül a Lóczy Lajos Gimnázium átépítése, bővítése. A tervek szerint az őszi szünet után a diákok visszaköltözhetnek a felújított épületbe. Az építkezésen jártunk, ahol az idén Ybl Miklós-díjat kapott Varga Tamás építész tervezővel beszélgettünk.

– Nagy kihívás volt az iskola bővítésének és energetikai felújításának tervezése építészetileg és műszakilag egyaránt. Adott volt a hetvenes években készült épület, amihez alkalmazkodnunk kellett. Nem szerettük volna elvenni a gimnázium eredeti karakterét, az emeletráépítéssel azonban új megjelenést kap majd a régi épület. A könnyűszerkezetes acél tartószerkezetű emelet, amelyre Equitone szálcement homlokzatburkolatot kerül, eltér az alap épülettől, jelezve az új bővítést. A Lóczy megújuló épülete korszerű, a városképbe illeszkedő létesítmény lesz – válaszolta kérdésünkre Varga Tamás, aki már 2007-ben a város megbízásából tanulmánytervet készített a gimnázium átépítésére.

Komoly feladatot okozott a tervezés során, hogy nagyon gyenge volt az eredeti épület tartószerkezete, a födémek tele voltak salakkal, amit elsősorban a súlycsökkentés, de természetesen egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is teljesen eltávolítottak. Az eredeti épülethez képest mintegy négy méterrel lesz magasabb a félnyeregtetős kialakítással az átépített iskola, amely az új homlokzatoknak köszönhetően megújult külsővel várja a következő tanév kezdetét.
Az 1,4 milliárd forintból megújuló épület több tantermét új helyre tervezték, a régi, kis tornaterem tetejét pedig teljes egészében napelemek borítják majd.

  • Képgaléria

– Ahol lehetett bővítettük a közösségi tereket, új teresedéseket hoztunk létre. Az emeletráépítés közlekedőjének egy része üvegtetőt kap, ettől világos és derűs lesz ez a térsor, melyből hét új tanterem nyílik. Az első emeleten az utcai oldalon, a volt tanári helyét kibontottuk, itt egy nyitott, flexibilis tér várja majd a diákokat, ahol helyet kap a könyvtár is. Kedvencem a legfelső szinten a dél-keleti irányban elénk táruló balatoni panoráma, bízom benne, hogy ez a diákoknak, tanároknak egyaránt a kedvére lesz majd. Megújul az iskola belső udvara is, ami egy izgalmas tér, átriumként funkcionálisan is szervesen hozzátartozik az épülethez – mondta Varga Tamás, aki tervezőként heti rendszerességgel látogatja a gimnáziumi építkezést, amely véleménye szerint jó kezekben van. A bonyolítók és a kivitelezők is lelkiismeretesen végzik a munkájukat, sőt, most úgy tűnik az eredeti tervekhez képest korábban át tudják adni az épületet.

Mint arról korábban már beszámoltunk a beruházás révén európai színvonalú körülmények között tanulhatnak majd a gimnázium diákjai. Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a tanintézmény életében.
A gimnázium egy új, hét tantermet felölelő emeletet kap, modernizálják a meglévő épületet, és jelentős energetikai fejlesztés is megvalósul: kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a hőszigetelést, illetve a fűtési és világítási rendszereket.

Varga Tamás a gimnáziumon kívül több épület tervezését is jegyzi a városban. Az első füredi épülete a 2008-ban átadott Önkéntes Tűzoltóság volt, nevéhez fűződik többek között a Lóczy sportcsarnokának, illetve a Városi Uszoda és Sportakadémia épületének tervezése is.
Az építész az év elején Ybl Miklós-díjat kapott a több évtizedes műegyetemi oktatási tevékenységéért, valamint a modern építészet legjobb hagyományait továbbvivő, kortárs építészeti eszközökkel megalkotott középületek tervezéséért.

– Sokat köszönhetek Balatonfürednek. Jelentős és fontos megbízásokat kaptam a várostól, remélem, a fürediek szeretik ezeket az épületeket. Szerencsére újabb nagy munka vár rám itt, hiszen elfogadták a terveimet a felső városrész, az Ófalu rekonstrukciójára – mondott köszönetet Varga Tamás.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.