Oldal kiválasztása

Balatonfüredi a Balaton fagyija

Szerző: | 2020-06-15.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó levendulás kajszibarackja nyerte el a Balaton fagyija 2020 címet. A Balatoni Turizmus Szövetség által hetedszer meghirdetett versenyre 13 cukrászat és fagylaltműhely nevezett. Márton Sándor cukrász fagyija már másodszor vitte el a prímet.

A koronavírus-járvány miatt néhány hetet csúszott ugyan a megmérettetés, de így is nagy érdeklődés kísérte az évek óta hagyományos eseményt. A négytagú zsűri végigjárta a benevezett fagylaltozókat, és több tényezőt is figyelembe véve hozták meg a döntésüket. A fagylaltok ízét, illatát, állagát, színét vették elsősorban figyelembe, de fontos volt a dekoráció és a praktikum is.

Az idei megmérettetésre több új fagylaltozó is jelentkezett, a zsűri értékelése szerint a kezdeményezés elérte a célját, hiszen egyre több minőségi és helyi alapanyagokból készült kézműves fagylaltot kínálnak a balatoni fagylaltozókban. Sőt, ma már fagylaltturizmus is létezik, sokan csak egy jó fagyiért utaznak el egy-egy helyre.

Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltjával Márton Sándor a Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa már másodszor nyerte meg a versenyt, két évvel ezelőtt az Anna-báli csemegével lett első.

– Különleges ízkombinációt kerestem, ami mégis természetes, letisztult ízű fagylaltot ad. Sokat kísérleteztem. Kajszibarackból készítettem eddig is fagyit, de ehhez még hozzáadtam a levendulát, ami ráadásul a barackkal együtt, jellegzetes itt a Balaton-felvidéken. Nagy öröm, hogy másodszor is megkaptam a díjat, úgy látszik az eredeti alapanyagokból készülő, kézműves fagylaltok egyre népszerűbbek. Nincs a fagylaltkészítésben nagy titok, csupán az aromák helyett igazi gyümölcsökkel kell dolgozni, kevés cukorral, figyelni kell, hogy jó legyen a textúrája és mutasson is. Nekem ez a szenvedélyem – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Márton Sándor, akitől megtudtuk: a díjnyertes fagyi természetesen minden nap ott lesz a fagylaltozó kínálatában.

Márton Sándor idén az év balatonfüredi turisztikai vállalkozója szakmai díjat is átvehette. Beszélgetésünk a szakma szeretetéről, a fagylaltokról itt.

A fagylaltozók versenyében különdíjat nyert a balatonszemesi Margaréta fagyizó ZabSzemes édessége, a veszprémi Völgy fagyizó Tök Jó Fagyi nevű sós, tökmagos, vaníliás variációja, valamint a balatonboglári Tejvirág fagyizó Balaton forró csókja fantázianevű fagylaltja.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004