Oldal kiválasztása

Tudáscentrum épül – Füred az első vidéki helyszín

Szerző: | 2020-07-17.

1,9 milliárd forintból épül meg a balatonfüredi tudáscentrum. A kétezer négyzetméteres, több száz hallgatói férőhellyel rendelkező komplexumban felsőfokú tanítás, gyakorlatorientált képzések és kutatások zajlanak majd. Palkovics László miniszter bejelentette: az a célunk, hogy a vidéki városok is megerősödjenek a tudomány és az innováció terén, Balatonfüred ennek az egyik mintapéldánya.

Az innovációs és technológiai miniszter Balatonfüreden a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tudáscentrumának pénteki bejárásán úgy fogalmazott: a magyar tudományos élet Budapest centrumú, ezen szeretnénk változtatni a klasszikus egyetemi városok mellett más települések bevonásával, mint például Balatonfüred.

– Az a cél, hogy a térségi vállalatok hozzáférjenek ugyanahhoz a tudáshoz, mintha valamelyik nagy egyetemi központ közelében működnének. A tudományos innovációs parkok rendszere Európában ismert, a kormány az egyetemekkel közösen ezt a modellt szeretné megvalósítani – hangsúlyozta Palkovics László miniszter.

A Fürdő utcai Rendszertudományi Innovációs Központ (RIK) mellett épülő tudáscentrum lesz a Műegyetem első, Budapesten kívüli, jelentős méretű képzőhelye. A tervek szerint jövő év májusra elkészülő komplexum több száz hallgatót tud fogadni, és 30 fős kutatói-adminisztrációs kapacitással rendelkezik majd. Kilenc oktató és négy kutató helyiség, előadótermek, tárgyalók valamint közel háromszáz hallgatói munkaállomás működik majd a tudáscentrumban.

– Nehéz időszakon vagyunk túl, a koronavírus-járványt leginkább a turizmusból élő települések szenvedték meg. Nem függhetünk egyetlen gazdasági ágazattól, ezért fontos, hogy olyan vállalkozásokat csábítsunk Balatonfüredre, amelyek viszonylag kis területi igénnyel, magas hozzáadott értéket tudnak produkálni. Szeretnénk, ha a tudásközpont egy ilyen lehetőséget adna számunkra – vélekedett Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: egyetlen kormány sem tett még annyit a balatoni régióért, mint a jelenlegi. Nemcsak turisztikai források nyíltak meg, hanem az élet más területein is jelentős támogatást kapott a régió.

– Nem csupán egy oktatási épületet emelünk itt, hanem egy szakmai műhelyt hozunk létre, ahol összetett tevékenység zajlik majd. Tűszerű, gyakorlatorientált képzéseket is tartunk, ez fontos, mert élénkíti a régió gazdasági potenciálját és enyhíti a szakemberhiányt is – így Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

Kotán Attila a BME kancellárja a rendezvényen kiemelte: az intézmény Science Park programjának részeként megvalósuló füredi tudásközpontban felsőoktatási képzéseket, szakképzéseket, nyáron középiskolásoknak ágazati táborokat, versenyeket is tarthatnak majd.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte, hogy Balatonfüred a tudományos élet felé is nyit, fontos fejlesztésnek nevezte tudáscentrumot, amely a térség jövőjét szolgálja.

Az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásából megvalósuló beruházást az egyetem saját forrásaival és az önkormányzat saját eszközeivel egészíti ki. A BME önálló szervezeti egységeként működő tudáscentrum egyszerre tudja kiszolgálni majd a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttképzés és a környékbeli vállalkozók igényeit.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

199. Anna-bál

2024-07-27. 18.00 Anna Grand Hotel

Bál a hagyományok jegyében.

Operagála

2024-07-26. 20.00 Gyógy tér

Szólisták koncertje.

Operafüred

2024-07-25. 20.00 Gyógy tér

Gálakoncert.

Anna Fesztivál

2024-07-22-28. Tagore sétány

Operagála, szerenádok éjszakája, szívhalászat.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

füredi átlagnyögdíjas

2024.07.18.

Tegnap teljesen véletlen belebotlottam a Kisfaludyn egy 5 tagú német családba, nagyon érdekelte őket minden, ők is megjegyezték, hogy a…

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart