Új Figula borkert a régi Tölgyfa csárdánál

- Édesapám és Esterházy Péter biztos itt vannak lélekben velünk. Hol lehetnének másutt, ha nem egy patinás boros pincében – ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Figula Mihály borász, az 1773-ban épült pincében, amelynek bejáratánál a neves füredi szőlőnemesítő Csizmazia Darab József tiszteletére emléktáblát avattak.

Az egykoron a Csizmazia család tulajdonában lévő pincét eredeti formájában újíttatta fel a Figula család, a falán pedig elhelyezték Cs. Darab József szőlőbirtokos, községi bíró (1885-1969) és fia, a 2013-ban elhunyt Csizmazia Darab József, a város díszpolgára, szőlőnemesítő emléktábláját.
Ifjabb Csizmazia Darab József felidézte édesapja emlékét, majd átadta a pince kulcsát Figula Mihálynak.

– Figula Mihály jól folytatja édesapja hagyatékát. A család évtizedek óta a füredi és a magyar borászat vezető pincészete. A városnak mindig is fontos volt a szőlő és a bor, ma is így van ez, igaz, a jelenlegi ezer hektárnyi füredi szőlő ültetvényt jó lenne tovább gyarapítani – vélekedett Bóka István polgármester, aki kiemelte: egyetlen bor van elnevezve Balatonfüredről, a Füredgyöngye, amely a Csizmazia Darab József szőlőnemesítő keresztezte szőlőfajtából származik.

Egyben felavatták az új Figula borkertet, amely az egykori Tölgyfa csárda volt. A kétszáz éves molyhos tölgyek árnyékában nyílt mediterrán hangulatú borkertet Figula Mihály és a Mészáros Zoltánhoz kötődő veszprémi Oliva étterem üzemelteti közösen. Lefegyverző balatoni panoráma, nyugágyak, könnyedség.

  • Képgaléria

– Húsz évvel ezelőtt határoztuk el, nyitunk egy olyan vendéglőt, ahol jól érezhetjük magunkat. Ez lett Veszprémben az Oliva, amelyet idősebb Figula Mihály nyitott meg. Itt a borkert szintén a kedvünket szolgálja, nincs semmi flanc, erre utal a neve is: Nyárikonyha. A kitűnő Figula borok mellé a környékbeli gazdáktól származó falatokat kínáljuk – mondta Mészáros Zoltán.

Dr. Csizmadia Darab József a Füredgyöngye szőlőfajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő még 1960-ban keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.