Oldal kiválasztása

52. Kékszalag – Hosszú verseny várható

Szerző: | 2020-07-27.

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj az elmúlt évek legizgalmasabb versenyének ígérkezik. A csapatok - bár az elmúlt időszakban keveset tudtak versenyezni – folyamatosan készülnek, és számos újítást is bevetnek a hajóikon. Több potenciális esélyes is rajthoz állt.

535 hajóval elrajtolt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye, Balatonfüredről. A tradicionális tókerülő versenyen mezőnyének a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred távot kell teljesítenie, ami légvonalban mérve 155 km, és a szabályok szerint 48 óra áll a vitorlázók rendelkezésére a táv leküzdésére.

Idén 27 hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók, a hajók közül három legénysége csak külföldiekből áll, három női kormányos is nevezett valamint egy csak nőkből álló csapat is indult.
A Kékszalag a vártakhoz képest erősebb szélben rajtolt, de az előrejelzések szerint délre csökkenni fog a szél a Balaton keleti medencéjében. Úgy tűnik, hosszú verseny lesz.

Ezúttal is a többtestű hajók közül kerülhet majd ki a végső győztes. Az elmúlt években nem csak a katamaránok száma növekedett, hanem a csapatok felkészültsége is egyre komolyabb. Persze, a többtestű hajókkal induló csapatok mellett a mezőny valamennyi résztvevőjének kihívást jelent a táv teljesítése, hiszen Európa leghosszabb tókerülő versenyén több mint harminc hajóosztályban, kategóriában küzdenek a versenyzők a dobogós helyezésekért.

Nehéz megmondani, kinek mennyire sikerült a felkészülés, az biztos, a koronavírus helyzet miatt mindenki keveset versenyezett idén és a szokásoktól eltérően csak a Balatonon tudott készülni. Nemzetközi versenyek nincsenek, alig volt tehát versenyszituáció. A pályán jó pár olyan hajó lesz, amelyek közül a szél és taktika függvényében bárki befuthat elsőként.

A sokszoros Kékszalag Győztes Litkey Farkas gyenge szeles vitorlákkal erősített a versenyre. Itt lesz a címvédő Petrányi Zoltán és a Racing Jango, a csapat hetente két edzésnapot tart. Rajthoz áll a Kékszalag időrekorder Fifty – Fifty is. A hajó idén már a kilencedik tókerülőnek vág neki, a csapat május óta vízen van. Józsa Márton kormányos szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy nyerhessenek. Minden a széltől függ: 5-15 csomó közötti szél lenne számukra a legideálisabb, 10-15 csomó között akár a rekordot is meg lehetne dönteni – mondta a kormányos.

A verseny rekordidejét 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta. Az 1944-ben épült 75-ös cirkáló az akkor már kétszeres győztes Németh István kormányzásával 10 óra 40 perc alatt ért körbe. Ezt a csúcsidőt javította meg a Fifty-Fifty, amely Józsa Márton kormányzásával 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Kékszalagot, 2014-ben. A tavalyi versenyen 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán nyert, amely 15 óra 37 perc alatt teljesítette a távot.
Az első Kékszalag 1934. július 27-én rajtolt a Balatonfüred – Alsóörs – Keszthely – Balatonfüred távon. A 21 induló hajó közül csak kettő nem teljesítette a távot. Az abszolút győztes Ugron Gábor, a Rabonbán nevű hajó kormányosa volt.

A versenynek több olyan meghatározó vitorlázója is van, akinek többször is sikerült abszolút győzelmet aratnia a Kékszalagon. A rekorder Litkey Farkas tizenhárom győzelmével. Többszörös győztes Kovács Béla (1936, 1938), az első női győztes Kultsár Istvánné Godor Evelin (1940, 1942), Németh István (1951, 1953, 1955), Lovas József (1977, 1979), Eindl Steeg Simsalabin (1985, 1987) és Tuss Miklós (1993, 1995).

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart