Hogyan változtak az ingatlanárak Füreden?

Milyen típusú, és mekkora ingatlant lehet Füreden vásárolni 30 millió forintból? Milyen irányba és mennyit változott az átlagos négyzetméter-árszínvonal? Mennyiben érintette az árakat a koronavírus-járvány? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a balatonfüredi és környéki átlagos ingatlanárak összehasonlításakor.

Balatonfüreden a 2020-ban eladásra meghirdetett ingatlanok négyzetméter átlagárai közül az év eleji adatokhoz viszonyítva júliusra a panellakásoké változott a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedett. A családi házak és a sorházak átlagár-szintjét egyaránt 6,23 százalékos változás jellemezte: az előbbi ingatlantípust januárban, míg utóbbit júliusban lehetett olcsóbban megvásárolni, a négyzetméterek átlagos árát figyelembe véve.

A járvány megjelenését követő időszakban – márciusról áprilisra – a családi házak és a sorházak négyzetméter-átlagárai nem mutattak visszaesést, sőt növekedtek is. Ezzel ellentétben a lakások árszínvonala visszaesett – a téglalakások esetében mintegy 8700 forinttal, míg a paneleknél ennél jóval többel, megközelítőleg 56 ezer forinttal, (azaz mintegy 9 százalékkal) csökkent az átlagos négyzetméterár.

Érdekes megfigyelni a településen eladásra kínált ingatlanok különböző típusai között húzódó hatalmas árrést, már-már szakadékot. Idén júliusban átlagosan 461 ezer Ft/m² áron lehetett sorházat vásárolni, míg a téglalakások négyzetméterenként átlagosan több mint 1 millió forintért cseréltek gazdát. Így az utóbbi ingatlantípushoz átlagosan 120 százalékkal magasabb négyzetméterár mellett lehet hozzájutni.

Az júliusi négyzetméter-átlagárak szerint mire lenne elég 30 millió forint? Téglalakásból 29,7, sorházból 65, családi házból 43,7 négyzetmétereset, panellakásból pedig egy 52,5 négyzetméteres ingatlant lehetne megvásárolni.

Jellemző-e ez a hatalmas árkülönbség a környező településeken?

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján a megyeszékhelyen jelenlévő árakat ingatlantípus szerint vizsgálva nem mutatnak akkor eltéréseket, mint Füreden. A veszprémi téglalakások négyzetméter árai átlagosan mindössze 20 százalékkal magasabbak a sorházakénál.

Itt az ingatlantípusok közül a panellakások négyzetméter átlagára a legalacsonyabb – júliusban a királynék városában átlagosan 387 ezer Ft/m² áron lehetett a panelhez hozzájutni. Ez az ár egyébként 32,3 százalékkal kedvezőbb a balatonfüredi árakhoz viszonyítva, ugyanebben a hónapban.

Összességében az ingatlanokat júliusban Balatonfüreden átlagosan 844 ezer Ft/m² áron hirdették, a megyeszékhelyen pedig 457 ezer Ft/m² áron lehetett ingatlant vásárolni. Tihanyban ez az átlagár 697 ezer Ft/m² volt. Itt egyébként átlagosan 1,66 százalékkal drágábban lehetett a családi házakhoz hozzájutni, mint Füreden – a júliusi átlagos négyzetméter árakat tekintve. Ez a – csaknem azonos – árszint megközelítőleg 63,5 százalékkal magasabb a Veszprémben tapasztalhatónál.

Hogyan viszonyulnak ezek az árak a megyei átlaghoz? 

Veszprém megyében a legdrágább ingatlantípus szintén a téglalakás. A júliusi adatok alapján átlagosan 505,7 ezer Ft/m² átlagáron lehet hozzájutni az ilyen ingatlanokhoz. Ugyanakkor egy balatonfüredi téglalakás megvételéhez átlagosan több, mint kétszer annyit, 1,017 millió forintot kellett fizetni négyzetméterenként.

Negyedével drágultak a családi házak

Az Ingatlannet.hu portálon meghirdetett eladó családi házak átlagos négyzetméter árait 2020. júliusi árak alapján összehasonlítottuk az év eleji, illetve tavaly júliusi árakkal – néhány Veszprém megyei település esetében. Az összevetést a diagram ábrázolja.

Balatonfüred esetében a tavaly július óta bekövetkező növekedés több mint 7 százalékponttal felülmúlja a megyei átlagot. Ezzel 24,66 százalékos áremelkedés következett be egy év alatt, így idén júliusban mintegy 135 ezer Ft-tal magasabb négyzetméter-átlagárak mellett lehetett családi házat vásárolni. Ez a drágulás – mint számos vidéki ingatlan esetében – minden bizonnyal részben a CSOK-nak tulajdonítható.

(X)

 

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.