Oldal kiválasztása

Hogyan változtak az ingatlanárak Füreden?

Szerző: | 2020-09-06.

Milyen típusú, és mekkora ingatlant lehet Füreden vásárolni 30 millió forintból? Milyen irányba és mennyit változott az átlagos négyzetméter-árszínvonal? Mennyiben érintette az árakat a koronavírus-járvány? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a balatonfüredi és környéki átlagos ingatlanárak összehasonlításakor.

Balatonfüreden a 2020-ban eladásra meghirdetett ingatlanok négyzetméter átlagárai közül az év eleji adatokhoz viszonyítva júliusra a panellakásoké változott a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedett. A családi házak és a sorházak átlagár-szintjét egyaránt 6,23 százalékos változás jellemezte: az előbbi ingatlantípust januárban, míg utóbbit júliusban lehetett olcsóbban megvásárolni, a négyzetméterek átlagos árát figyelembe véve.

A járvány megjelenését követő időszakban – márciusról áprilisra – a családi házak és a sorházak négyzetméter-átlagárai nem mutattak visszaesést, sőt növekedtek is. Ezzel ellentétben a lakások árszínvonala visszaesett – a téglalakások esetében mintegy 8700 forinttal, míg a paneleknél ennél jóval többel, megközelítőleg 56 ezer forinttal, (azaz mintegy 9 százalékkal) csökkent az átlagos négyzetméterár.

Érdekes megfigyelni a településen eladásra kínált ingatlanok különböző típusai között húzódó hatalmas árrést, már-már szakadékot. Idén júliusban átlagosan 461 ezer Ft/m² áron lehetett sorházat vásárolni, míg a téglalakások négyzetméterenként átlagosan több mint 1 millió forintért cseréltek gazdát. Így az utóbbi ingatlantípushoz átlagosan 120 százalékkal magasabb négyzetméterár mellett lehet hozzájutni.

Az júliusi négyzetméter-átlagárak szerint mire lenne elég 30 millió forint? Téglalakásból 29,7, sorházból 65, családi házból 43,7 négyzetmétereset, panellakásból pedig egy 52,5 négyzetméteres ingatlant lehetne megvásárolni.

Jellemző-e ez a hatalmas árkülönbség a környező településeken?

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján a megyeszékhelyen jelenlévő árakat ingatlantípus szerint vizsgálva nem mutatnak akkor eltéréseket, mint Füreden. A veszprémi téglalakások négyzetméter árai átlagosan mindössze 20 százalékkal magasabbak a sorházakénál.

Itt az ingatlantípusok közül a panellakások négyzetméter átlagára a legalacsonyabb – júliusban a királynék városában átlagosan 387 ezer Ft/m² áron lehetett a panelhez hozzájutni. Ez az ár egyébként 32,3 százalékkal kedvezőbb a balatonfüredi árakhoz viszonyítva, ugyanebben a hónapban.

Összességében az ingatlanokat júliusban Balatonfüreden átlagosan 844 ezer Ft/m² áron hirdették, a megyeszékhelyen pedig 457 ezer Ft/m² áron lehetett ingatlant vásárolni. Tihanyban ez az átlagár 697 ezer Ft/m² volt. Itt egyébként átlagosan 1,66 százalékkal drágábban lehetett a családi házakhoz hozzájutni, mint Füreden – a júliusi átlagos négyzetméter árakat tekintve. Ez a – csaknem azonos – árszint megközelítőleg 63,5 százalékkal magasabb a Veszprémben tapasztalhatónál.

Hogyan viszonyulnak ezek az árak a megyei átlaghoz? 

Veszprém megyében a legdrágább ingatlantípus szintén a téglalakás. A júliusi adatok alapján átlagosan 505,7 ezer Ft/m² átlagáron lehet hozzájutni az ilyen ingatlanokhoz. Ugyanakkor egy balatonfüredi téglalakás megvételéhez átlagosan több, mint kétszer annyit, 1,017 millió forintot kellett fizetni négyzetméterenként.

Negyedével drágultak a családi házak

Az Ingatlannet.hu portálon meghirdetett eladó családi házak átlagos négyzetméter árait 2020. júliusi árak alapján összehasonlítottuk az év eleji, illetve tavaly júliusi árakkal – néhány Veszprém megyei település esetében. Az összevetést a diagram ábrázolja.

Balatonfüred esetében a tavaly július óta bekövetkező növekedés több mint 7 százalékponttal felülmúlja a megyei átlagot. Ezzel 24,66 százalékos áremelkedés következett be egy év alatt, így idén júliusban mintegy 135 ezer Ft-tal magasabb négyzetméter-átlagárak mellett lehetett családi házat vásárolni. Ez a drágulás – mint számos vidéki ingatlan esetében – minden bizonnyal részben a CSOK-nak tulajdonítható.

(X)

 

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004