Oldal kiválasztása

Szökési kísérlet – Filmhét is lehet Füreden?

Szerző: | 2020-09-07.

Kertmozi a Tagore sétányon. Több tucat magyar film vetítése a városban. Rég látott közönségtalálkozók a moziban. Sikeresen zárult az első Veszprém-Balaton Filmpiknik. Három napon keresztül a magyar filmek voltak a figyelem középpontjában Füreden. Lesz folytatás. Komoly esély van rá, hogy a következő években nemcsak megismétlődik a Filmpiknik, hanem Balatonfüred egyfajta Cannes-i szerepet tölt majd be.

– Ez egy szökési kísérlet volt. Elhozni a legfrissebb magyar filmeket Budapestről, elszökni a fővárosból, ide vidékre, elhozni a filmeket, amelyek rólunk szólnak, a mi életünkről – mondta Káel Csaba, a nagy sikerrel lezajlott Veszprém-Balaton Filmpiknik záró vetítése előtt a Tagore sétányon.

A Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos hangsúlyozta: a hazai filmipar fontos stratégiai ágazat lett az elmúlt években, tavaly 164 milliárd forintot produkált az ágazat, közben több nemzetközi szinten is jegyzett alkotás is készült.
– Nagyon szeretnénk, hogy a filmek jelenléte megmaradjon ebben a régióban, Veszprémben és itt a Balatonnál egyaránt. Zajlanak a tárgyalások, reményeim szerint hamarosan bejelenthetünk egy fontos megállapodást. Annyit elöljáróban: Balatonfüred ideális helyszín a filmpremiereknek, azt szeretnénk, ha a város egyfajta Cannes-i szerepet töltene be a jövőben – fogalmazott Káel Csaba.

Bóka István polgármester is arra utalt beszédében, hogy látva a Filmpiknik népszerűségét, szeretné a város folytatni Veszprémmel az együttműködést.
– A kultúra városa vagyunk, azt szeretnénk, hogy a filmművészet a korábbiaknál markánsabban jelenjen meg Balatonfüreden.

Információink szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak arról, hogy Balatonfüred Veszprémmel közösen adjon helyet a jövőben a magyar filmhétnek.

Az elmúlt hétvégén Veszprémben és Balatonfüreden közel negyven magyar filmet – három tévéfilmet, nyolc nagyjátékfilmet, hét dokumentumfilmet, négy kisjátékfilmet, a teljes Alvilág sorozatot, hat magyar filmklasszikust, hét animációs filmet és egy gyermekfilm válogatást -, láthatott a közönség, akik több alakalommal az alkotókkal is találkozhattak.

Telház előtt vetítették a Tagore sétányon Bujtor István klasszikusát, a Pogány Madonnát illetve Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotását, amely megkapta a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, sőt az Oscar-díj 10-es szűkített listájába is beválogatták. Nagy érdeklődés mellett vetítették a Balaton Moziban a filmeket, itt a FOMO vitte a prímet, de még az igazán rétegfilmnek számító, Krasznahorkai László író szülővárosába való hazatérését dokumentáló alkotásra is jutott figyelem este tizenegy órakor.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart