Oldal kiválasztása

Szökési kísérlet – Filmhét is lehet Füreden?

Szerző: | 2020-09-07.

Kertmozi a Tagore sétányon. Több tucat magyar film vetítése a városban. Rég látott közönségtalálkozók a moziban. Sikeresen zárult az első Veszprém-Balaton Filmpiknik. Három napon keresztül a magyar filmek voltak a figyelem középpontjában Füreden. Lesz folytatás. Komoly esély van rá, hogy a következő években nemcsak megismétlődik a Filmpiknik, hanem Balatonfüred egyfajta Cannes-i szerepet tölt majd be.

– Ez egy szökési kísérlet volt. Elhozni a legfrissebb magyar filmeket Budapestről, elszökni a fővárosból, ide vidékre, elhozni a filmeket, amelyek rólunk szólnak, a mi életünkről – mondta Káel Csaba, a nagy sikerrel lezajlott Veszprém-Balaton Filmpiknik záró vetítése előtt a Tagore sétányon.

A Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos hangsúlyozta: a hazai filmipar fontos stratégiai ágazat lett az elmúlt években, tavaly 164 milliárd forintot produkált az ágazat, közben több nemzetközi szinten is jegyzett alkotás is készült.
– Nagyon szeretnénk, hogy a filmek jelenléte megmaradjon ebben a régióban, Veszprémben és itt a Balatonnál egyaránt. Zajlanak a tárgyalások, reményeim szerint hamarosan bejelenthetünk egy fontos megállapodást. Annyit elöljáróban: Balatonfüred ideális helyszín a filmpremiereknek, azt szeretnénk, ha a város egyfajta Cannes-i szerepet töltene be a jövőben – fogalmazott Káel Csaba.

Bóka István polgármester is arra utalt beszédében, hogy látva a Filmpiknik népszerűségét, szeretné a város folytatni Veszprémmel az együttműködést.
– A kultúra városa vagyunk, azt szeretnénk, hogy a filmművészet a korábbiaknál markánsabban jelenjen meg Balatonfüreden.

Információink szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak arról, hogy Balatonfüred Veszprémmel közösen adjon helyet a jövőben a magyar filmhétnek.

Az elmúlt hétvégén Veszprémben és Balatonfüreden közel negyven magyar filmet – három tévéfilmet, nyolc nagyjátékfilmet, hét dokumentumfilmet, négy kisjátékfilmet, a teljes Alvilág sorozatot, hat magyar filmklasszikust, hét animációs filmet és egy gyermekfilm válogatást -, láthatott a közönség, akik több alakalommal az alkotókkal is találkozhattak.

Telház előtt vetítették a Tagore sétányon Bujtor István klasszikusát, a Pogány Madonnát illetve Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotását, amely megkapta a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, sőt az Oscar-díj 10-es szűkített listájába is beválogatták. Nagy érdeklődés mellett vetítették a Balaton Moziban a filmeket, itt a FOMO vitte a prímet, de még az igazán rétegfilmnek számító, Krasznahorkai László író szülővárosába való hazatérését dokumentáló alkotásra is jutott figyelem este tizenegy órakor.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004