Oldal kiválasztása

Gábor Dénes emlékfa a sétányon

Szerző: | 2020-09-11.

Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök születésének 120. évfordulója alkalmából a NOVOFER Alapítvány Emlékprogram-sorozatának nyitó eseményeként emlékfát ültettek a Tagore sétányon lévő Nobel-díjasok ligetében.

Gábor Dénes (1900-1979) több mint egy évtizeddel megelőzve korát, és az elmélet gyakorlati megvalósításának lehetőségét, 1947-ben találta fel a holográfiát, amiért 1971-ben Nobel-díjat kapott.
– Gábor Dénes egyedi a magyar Nobel-díjasok között. Munkássága követendő útmutatás, hiszen a mérnök-fizikus-feltaláló egész életében társadalomtudományi gondolkodó is volt. Kora kivételes spektrumú elméje, rendkívül tág látókörű gondolkodója. Itt Magyarország egyik legszebb pontján, a Nobel-díjasok ligetében ültetjük el az emlékfáját, ezzel a halhatatlanok párbeszéde most már vele kiegészülve folytatódik – fogalmazott dr. Bendzsel Miklós, a NOVOFER alapítvány kuratóriumának elnöke a Tagore sétányon.

Bóka István Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta: örömmel adott helyet a város a világhírű tudós emlékfájának.

– A Nobel-díjasok ligete egyedülálló, méltán lehet rá büszke a város. Vastagh György tanár úr tudománytörténeti munkájának köszönhetjük, hogy létrejött ez a liget, ahol most Gábor Dénes igazán jó társaságba került – fogalmazott Bóka István, aki a tudós elhíresült mondatával zárta beszédét: A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.

A faültetés után – dr. Bendzsel Miklós, dr. Padisák Judit, a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke, Pósfai Mihály akadémikus, Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumának elnöke, Horányi Gábor, a Lauder-Javne Zsidó Iskola főigazgatója, és Gabnai Sándor, evangélikus lelkész közreműködésével – emlékülést tartottak a Zsidó Kiválóságok Házában, ahol a tudósokat bemutató állandó kiállításon Gábor Dénes munkássága is nyomon követhető.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart