Oldal kiválasztása

Vigyázzunk a Balatonra!

Szerző: | 2020-10-02.

Építeni érték, a jó épület a táj ikonikus részévé válhat, korunk öröksége lehet a későbbiekben. Erre igyekszik felhívni a figyelmet a harmadszor meghirdetett Év Balatoni Háza díjpályázat, mert látjuk, a Balatonnál vannak olyan fejlesztések is, amelyek a tavat csak sérülékenyebbé teszik.

Idén harmadszor hirdették meg az Év Balatoni Háza díjpályázatot, amelyre lakóépület, üdülő, valamint gazdasági épület és középület kategóriákban lehet nevezni december közepéig – jelentették be a Tihanyi Apátság Látogatóközpontjában.
A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, a figyelem ráirányítása a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A díjpályázatot ezúttal is a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) hirdette meg a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának támogatásával.

– Aki épületet épít, az értéket teremt, létrehoz valamit, amely a mai korunkról árulkodik, megmutatja, miként gondolkodunk a természethez fűződő viszonyunkról. A tavalyi díjazott munkák mindegyike méltó lehet arra, hogy örökségünké váljanak. Nagyon remélem, hogy idén is ilyen pályázatok érkeznek majd – vélekedett Mihályi Jeromos tihanyi perjel.

Szauer Rózsa, a NABE elnöke hangsúlyozta: egyre több példa van a Balatonnál arra, hogy az építkezések nemhogy értéket teremtenek, hanem rombolják a környezetet.
– Tájidegen, lakótelep jellegű építményekre is vannak példák, nagyon fontos lenne a tó sérülékenysége miatt, hogy a parti zónában az ökológiát nem zavaró épületek valósuljanak meg. Tiszteletben kell tartani a Balatont és a tájat, ahol élünk – vélekedett az elnök, aki hozzátette, ezért is fontos, hogy a most kiírt pályázat évről évre jó példával áll elő: csak szándék kérdése és lehet a táj szépségét erősítő épületeket tervezni és kivitelezni.

Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke szerint a Balatonhoz a térség építészeti kultúrája is hozzátartozik, ezért fontos népszerűsíteni és példának állítani a legjobb törekvéseket. Tósoki Imre, Tihany polgármestere ehhez csatlakozva kiemelte: a balatoni régiónak igenis van önálló építészeti stílusa és ezzel többek között éppen e pályázat révén szembesülhetünk.
A pályázat meghirdetése alkalmából az apátsági látogatóközpontban a tavalyi díjnyertes épületekről összeállított kiállítást is megnyitották, amely október 10-ig látogatható.

A díjpályázatra a Balaton-régió egész területéről lehet nevezni, 2013 után használatba vett épületekkel, de a felújított, rehabilitált épületek sincsenek kizárva a megmérettetésből. A bírálóbizottság tagjait a három érintett megye építészkamarái, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, valamint a BSZ és a NABE adja.

Az Év Balatoni Háza pályázaton tavaly Balatonfüred jól szerepelt, a városi uszoda a Magyar Építőművészek különdíját, a Vasútállomás és buszállomás épülete a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának különdíját kapta.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004