Elhunyt Bergmann Ernő

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Bergmann Ernő, a legendás füredi aranykoszorús cukrászmester.

Bergmann Ernő régi vendéglátós család sarja. Édesapja 1939-ben nyitotta meg első cukrászdáját Győrben. Az üzletet 1949-ben államosították, majd az 1955-ben visszakapott családi házban cukrászdát alakítottak ki, ahol a család és Bergmann Ernő éjt nappallá téve dolgozott.

1966-1968 között a budapesti Gerbeaud-ban (akkor Vörösmarty) mestervizsgát tett és az ezt követő négy évben édesapjával dolgozott. 1972-től a balatonfüredi Hotel Marina cukrászati termelőüzemét vezette. 1992-ben nyitotta meg cukrászdáját Balatonfüreden a Petőfi Sándor utcában. A második a balatonfüredi Aranycsillag Szálloda éttermének polgári cukrászdává varázsolásával 1998-ban nyitott ki. A polgári kávéházakkal összeforrt Bergmann név nem csak városunkban, de országszerte is fogalommá vált az évek során. A Balatonfüredre érkező vendégek ezrei keresik ízletes cukrásztermékeit és viszik hírét a békeidőket idéző cukrászcsalád portékáinak. A híres „Bergmann krémes” az elmúlt esztendőben a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság döntése alapján városi érték lett.
„A Bergmann krémes jelképe a szakmai elhivatottságnak, örök érték, képviseli a múltat, szimbóluma a nevét visel családnak, a különleges édesség itthon és külföldön is népszerű” – hangzott az értékelésben.

Bergmann Ernő munkássága, Balatonfüred turisztikai és idegenforgalmi arculatának kialakításában markáns és meghatározó szerepet töltött be. Cukrászdái számtalan kulturális rendezvénynek adtak otthont, nagyvonalú és önzetlen támogatásának köszönhetően pedig jelentős mértékben járultak hozzá a város rendezvényeinek sikeréhez.

A Bergmann cukrászdák védjegye a minőség, hiszen Bergmann Ernő szakmailag megfellebbezhetetlen, az igényességből nem engedő vezető és mester.
Ahogy mondta: „Amellett, hogy ez a szakma rendkívül munkaigényes, fegyelmet és alázatot követel, csak akkor tud az ember versenyben maradni, ha minőséget ad. Minőséget pedig csak minőségből lehet előállítani. Ez talán még a titok része.”

Ezt a minőséget jutalmazta és köszönte meg a város a 2013-ban megítélt Balatonfüred Városért címmel.
A város életéből hiányozni fog ikonikus személyisége, de nevét őrzik cukrászdái, az általa képviselt minőséget pedig viszi tovább a családja.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.