Oldal kiválasztása

Gandhi 150 – India Füreden

Szerző: | 2020-10-14.

India kormánya Gandhi születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve, szerte a világon, számos megemlékezést tartott, többek között fotókiállítások megszervezésével, faültetéssel, Khadi-szövet kiállítással, kerékpárversenyekkel, vegetáriánus étel fesztivállal, szoboravatással, Gandhit ábrázoló bélyegek kiadásával, nemzetközi sztárok által énekelt Gandhi-dalok felvételével, konferenciák, tudományos ülések megszervezésével.

Az Indiai nagykövetség méltó módon emlékezett meg a Gandhi@150 nevet kapó eseményről. Kivilágították a Budai várat Mahatma Gandhi LED-képeivel, a házelnök és a parlamenti képviselők lerótták tiszteletüket Gandhi szobránál, a pécsi Gandhi Iskola, a Pécsi Egyetem és a Hopp Ferenc Múzeum ünnepségeket tartottak, a Magyar Posta pedig ünnepi bélyeget bocsátott ki. 2020-ban a nagykövetség által szervezett programsorozat részeként egy digitális fotókiállítás-sorozatot szerveznek Magyarország neves múzeumainak és galériáinak közreműködésével, amelyben a Vaszary Galéria is szerepet kap.

Gandhi emlékére egy online kiállítást is szerveznek, ehhez csatlakozott Balatonfüred városa is.

Az online kiállítás hétről-hétre bővülő linkjei:

Gandhi -Tagore

Gandhi


Mahátma Gandhi
1869. október 2-án született. Az erőszak nélküliség szószólójaként ismeri az egész világ, s így vált a békés ellenállás jelképévé. 1893-ban egy indiai cég jogtanácsosaként Dél-Afrikába utazott, ahol szembesült az indiaiak diszkriminációjával. Ebben az időben alakította ki filozófiai rendszerét, melyre egész pályafutása épült.
1915-ben családjával visszatért Indiába, ahol a függetlenségi mozgalom élére állt, s ekkoriban kapta a Mahatma jelzőt is híveitől. India ebben az időben még brit koronagyarmat Gandhi pedig Nagy-Britanniával szemben hazája képviselőjeként lépett fel. Egészen haláláig népét szolgálta. A háborúk és viszályok ellen a legnagyobb fegyverként a böjtöt, az imát és az erőszakmentességet alkalmazta.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart