Oldal kiválasztása

Átadták a Lóczy Lajos Gimnáziumot

Szerző: | 2020-10-16.

Elkezdődhet a tanítás a teljesen felújított Lóczy Lajos Gimnáziumban. 428 diák és 44 tanár veszi birtokba az épületet, amely egy év alatt, 1,4 milliárdból kapott új formát, és vált európai színvonalú tanintézménnyé.

Az 1,4 milliárdos, uniós és hazai forrás fedezte, komplex beruházás révén európai színvonalú körülmények között tanulhatnak ezentúl a gimnázium diákjai. Ekkora volumenű fejlesztésre még nem volt példa a 65 éves tanintézmény életében.

A gimnázium egy új, nyolc tantermet felölelő emeletet kapott, így összesen 22 tanteremben zajlik majd az oktatás. Új, tágas, egyetemi jellegű könyvtári részt alakítottak ki, bővítették a közösségi tereket, új bútorokat szereztek be, megújult az iskola átriumos belső udvara is. Az emeletráépítés közlekedőjének egy része üvegtetőt kapott, ettől a korábbiaknál sokkal világosabb, derűsebb lett az épület. A legfelső szinten, dél-keleti irányban balatoni panoráma is tárul a diákok és a tanárok elé.
Modernizálták a meglévő épületet, és jelentős energetikai fejlesztés is megvalósult: kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a hőszigetelést illetve a fűtési és világítási rendszereket. A régi, kis tornaterem tetejét pedig teljes egészében napelemek borítják.

– Tíz éve készültek el az iskola első fejlesztési tervei. Időközben többször gondoltam azt, hogy nem tudjuk megvalósítani a gimnázium felújítását, hiszen több forrást kellett összehangolni, ami nagyon nehezen ment. Remélem az elkészült új intézmény kárpótolja majd a diákokat az elmúlt évek viszontagságaiért – vélekedett Bóka István polgármester, az iskola tornacsarnokában tartott átadó ünnepségen.

– Mindig is jó volt lóczys diáknak lenni, de most különösen az, mert 21. századi körülmények között tanulhatnak majd a gimnazisták. Fontos volt az iskola felújítása, mert nemcsak a város, de az ország egyik legjobb gimnáziuma a Lóczy – fogalmazott Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

  • Fotógaléria

– Balatonfüred a Balaton legdinamikusabban fejlődő települése, nagy öröm, hogy ezentúl a város diákjai egy európai színvonalú gimnáziumban végezhetik tanulmányaikat – állt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár levelében, melyet Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár olvasott fel. Az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként 215 projekt valósul meg országszerte. Ebből 51 új tanuszoda, 88 új tornaterem, 44 tanterem-fejlesztés, 31 új iskola és egy óvodaépítés.

Duna Katalin az iskola igazgatója felidézte a 65 éves gimnázium múltját, mint mondta, sötét, szűkös, korszerűtlen épületben zajlott éveken át a tanítás, de a sikertelen pályázatok mellett is sokszoros volt a túljelentkezés az iskolába. Mostantól új időszámítás kezdődik – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Az átadó ünnepségen dr. Fodor Pál, a gimnázium volt diákja, Széchenyi-díjas akadémikus beszélt arról, milyen fontos a jó iskola, amely kultúrát és műveltséget képes adni a diákoknak.

Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke pedig úgy fogalmazott: országos szinten is modern iskola lett a Lóczy, ahova öröm lesz járni. – A jó iskolához megfelelő infrastruktúra és szakmai tudás kell. Mindkettő adott most itt Füreden – mondta.

Az iskola történetének legnagyobb beruházása a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósult meg.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva
  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004