Oldal kiválasztása

Versekkel, zenével ünnepel a város – Magyar Nyelv Hete

Szerző: | 2020-11-02.

Könyvbemutató, koncertek, vers improvizációk, rendhagyó irodalom órák, illetve borozás és zarándoklat Hamvas Béla szellemében – egyhetes programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját.

A november 6-15. között zajló programsorozathoz ezúttal a Hamvas Napok rendezvényei is kapcsolódnak. A magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, a hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakját, Hamvas Bélát idézik meg zenével és ráolvasással, de lesz zarándoklat a Koloska völgyben álló hárshoz is, amely a kultikus író Fák című esszéjét ihlette.

A Magyar Nyelv ünneplése november 6-án kezdődik a városban kétségkívül az egyik legizgalmasabb hazai zenekar a Szabó Balázs és Bandája koncertjével. Folk, rock és jazz ötvözete szólal meg, érdemes a szövegekre is figyelni. A szervezők közös máglyagyújtást is ígérnek.

Másnap a Kaláka együttes zenél elsősorban a gyerekeknek, majd rendhagyó tárlatvezetés lesz Jókai egykori villájában. A nagy gourmé hírében álló író füredi otthonában is sokat főzött, ezúttal a konyháját Zeliska Orsolyával, a Péklánnyal járhatják körbe az érdeklődők, közben süteményeket kóstolgatva. A nagy klasszikus kulturális örökségéről Juhász Anna irodalmártól hallhatunk a tárlatvezetésén.

November 10-én, kedden Száraz György tart rendhagyó irodalom órát, másnap Tóth Krisztinával lehet ugyanezt átélni, akivel közös versmondás is lesz, amit a Füred TV az interneten élőben közvetít majd.
Bemutatják Tóbiás Krisztián: A Mikulás rakétája című verskötetét. A szerzővel, aki a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője, Bozsik Péter költő beszélget.

November 13-án, pénteken rendezik meg a hagyományos megemlékezést Hamvas Béláról a Tagore sétányon. Kiállítás nyílik a Hamvas hársról Szamódy Zsolt fotóművész képeiből, Udvaros Dorottya pedig egyedi hangvételű estet tart, amelyen Kollár Klemencz László, (ének, gitár) lesz a kísérője.
Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska völgybe az itt található ikonikus hársfához, koncertet ad a HolddalaNap Zenekar majd borkóstolóval összekötött irodalmi est zárja a Hamvas Bélára való emlékezést. Az estet ifj. Figula Mihály borász és Kéri Kitty színművész celebrálja.

A programsorozatot vers improvizációk zárják. Varró Dániel költő és Bíró Eszter énekes, színész zenei párbeszédben vonultatják fel a kortárs és az avantgárd költészetből saját zenés-verses TOP10 átirataikat.

A Magyar Nyelv Hete részletes programjai itt olvashatók.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004