Elhunyt Szőcs Géza

Hatvanhét éves korában meghalt Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke. A József Attila- és Kossuth-díjas költő erősen kötődött Balatonfüredhez, szeptemberben még részt vett a Quasimodo Költőversenyen.

Szőcs Géza 2012 óta volt kulturális főtanácsadó Orbán Viktor mellett. Október végén került kórházba koronavírussal, intenzív osztályon ápolták, november 5-én hunyt el.

Balatonfüred kulturális életében jelentős szerepet vállalt, érzelmileg is erősen kötődött a városhoz. A Hamvas Béla Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke volt, fővédnöke több kulturális eseménynek, utoljára szeptemberben járt a városban, akkor felavatta Faludy György emléktábláját és kerekasztal beszélgetést vezetett Trianonról.

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő, politikus 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett magyar-orosz szakon 1978-ban. A nyolcvanas évek elején Erdélyben szamizdat lapot szerkesztett, ezért a Securitate többször is letartóztatta és bántalmazta.

Dolgozott újságíróként Genfben és a Szabad Európa Rádió budapesti irodájában, majd a Magyar Naplónál. A romániai rendszerváltás után, 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra; itt politikai szerepet is vállalt újságírói és szerkesztői munkái mellett. 1990 és 1991 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, majd politikai alelnöke volt, de amikor a Markó Béla-vonal kerekedett felül az RMDSZ-ben, ő kiszállt.

A kilencvenes évek közepe óta saját kiadóját, az Erdélyi Híradót vezette. 2010-től 2012-ig a második Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, majd 2012-től a miniszterelnök kulturális főtanácsadója lett.
Nevéhez fűződik a Janus Pannonius-díj megalapítása is, amit 2012-ben egyfajta költői Nobel-díjnak szánt, a díjazottat többször itt Balatonfüreden jelentették be először. 2011-től a Magyar PEN Club elnöke.

1986-ban Graves-díjjal, 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki, 1993-ban megkapta a Bethlen Gábor-díjat, 2006-ban a Magyar Művészetért Díjat, 2009-ben a bécsi Európai Akadémia nagydíját, 2011-ben a Giacomo Leopardi-díjat. A Kossuth-díjat 2015-ben kapta meg.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.