Emlékezés Hamvas Bélára és Szőcs Gézára

A járványhelyzet miatt az idei Hamvas Napokat is csak az online térben lehetett megtartani. A Hamvas hársnál ezúttal a november elején elhunyt Szőcs Géza költőre is emlékeztek.

A Hamvas Béla Asztaltársaság idén 20. alkalommal emlékezett meg a magyar irodalom és bölcselet meghatározó gondolkodójáról Hamvas Béláról, ezúttal a nyilvánosság nélkül, az online térben.

Az EKF 2023 és az MMA támogatta, a vírus miatt rendhagyó Hamvas Napokon Tóth Krisztina költővel lehetett együtt szavalni Szőcs Géza: Add rá a benned alvó gyanútlan kisgyerekre című versét. A Vaszary Galéria Széchenyi termében jelképesen megnyílt Szamódy Zsolt fotóművész Fák című kiállítása, Szarvas József színművész egyedül zarándokolt el a Koloska-völgyi Hamvas hárshoz, ahol felolvasta a fánál található szöveget. A HolddalaNap együttes pedig online koncertet adott a Kisfaludy Galériában a mester emlékére.

A spanyol nagykövet asszony, Anunciada Fernández de Córdova és Navracsics Tibor kormánybiztos videóüzenetben beszélt az íróról és a nem rég elhunyt Szőcs Géza költőről, aki a Hamvas kultusz egyik elindítója volt.

Szőcs Géza a Hamvas Napokon legutóbb 2018-ban tartott előadást Balatonfüreden, egyebek mellett hangsúlyozta: Hamvas Béla azon kevesek közé tartozik, akik nem voltak hajlandóak kompromisszumot kötni a mindenkori hatalommal. Nem volt megvásárolható.

A Füred TV videója.

A koloskai hárs dicsérete:

A spanyol nagykövet Anunciada Fernández de Córdova videóüzenete:

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.