Oldal kiválasztása

Koronavírus: a túlélés záloga a gyors és precíz tesztelés

Szerző: | 2020-12-10.

A koronavírus fertőzés során néhány tünetmentes lappangási napot követően változó súlyosságú tünetek jelentkeznek: sok betegnél enyhe vagy mérsékelt náthaszerű tünetek uralják a képet, melyekhez furcsa, szokatlan jelek társulhatnak, mint szag-, és ízvesztés, szédülés, kifejezett levertség, izomgyengeség. Sajnos nincs teljes mértékben hatásos gyógyszer a koronavírus ellen, de kiemelten fontos a gyors és precíz diagnózis, mert a terápiák döntő többsége csak akkor hatékony, ha időben, a betegség kezdeti fázisában alkalmazzák őket.

 

A koronavírus jellemzően cseppfertőzéssel és lebegő levegőrészecskéken terjed. A terjedést a beteg fertőző állapota mellett leginkább a fizikai közelség és a részecskék terjedésének sebessége határozza meg. Legnagyobb fertőzési veszélyt a nagy vírusszámot tartalmazó légúti váladék magas sebességgel történő kilégzése (éneklés, sporttevékenység) vagy kirobbanása (köhögés, tüsszentés) jelenti. Ennek megelőzésére szükséges az orrot és szájat elfedő maszk viselése és a távolságtartásra történő tudatos odafigyelés. Úgy tűnik, a tárgyakon keresztül, vagy fizikai kontaktuson alapuló fertőzések sokkal ritkábbak.

Bármilyen gyanús tünet jelentkezésekor, vagy COVID-19 fertőzött személlyel kialakult kontaktust követően szükséges a gyors tesztelés! Minden órán, minden napon, amely a pontos eredmény kiderüléséig eltelik, a beteg sorsa múlhat – áll a Tagore Medical Center, a COVID-19 fertőzés szövődményeinek hatékony kivédésére szolgáló tanácsaiban.

Ha a betegnél időben sikerül a COVID-19 fertőzés megállapítása, a vírus szervezeti terjedésére ható kezelési lehetőségek jó hatékonyságúak, melyeket a beteg tüneteinek függvényében otthon vagy kórházban kell alkalmazni (nagy dózisú D-vitamin, favipiravir, remdesivir, esetenként plazmaterápia). Ugyanakkor, ha a betegnél már nem a vírus szaporodása és szervezetben történő szétterjedése, hanem a szervezet erre adott immunreakciója dominál, drámaian csökken a kezelések hatásossága, és igen meredeken fokozódik a súlyos szövődmények aránya.

Azért fontos a mihamarabb elvégzett megbízható tesztelés, mert egyre több klinikai vizsgálati adat támasztja alá, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos vérrögképződési hajlammal is társulhat. Ezért közepes-súlyos tüneteket mutató betegeknél vérhígító kezelést kell kezdeni ennek megakadályozására. Sajnos több halállal végződő fiatal betegnél nem maga a koronavírus-fertőzés, hanem a következményes vérrögképződés és trombózis, tüdőembólia vagy agyi infarktus vezetett halálhoz.

Tehát nincs valódi gyógymód, de mégis saját kezünkbe vehetjük sorsunkat. Gyanús tünetek, környezetünkben megjelenő fertőzöttek esetén ne várjunk a diagnózissal, el kell indítani mihamarabb a tesztelést! Pozitív teszt esetén vannak sikerrel alkalmazható gyógyszeres lehetőségek, melyek a szövődményeket kivédhetik.

A tesztek között újdonság, hogy tavaszhoz képest a második hullámban már rendelkezésre állnak a fertőzés kimutatására szolgáló antigén gyorstesztek. Ezek a tesztek 5-15 percen belül eredményt hoznak, és a pozitív eredményük nagy biztonsággal elfogadható. Ilyen tesztekkel szűrik a lakosságot már Ausztria és Szlovákia után Magyarországon is, az antigén teszt jól mutatja az élő, fertőzőképes vírus jelenlétét, tehát az így kiszűrt személy nagyon fertőző és elkülönítendő.

Ha valaki tünetes, vagy a környezetében állók között megjelent a COVID-19 fertőzés, de az antigén gyorsteszt negatív eredményt mutat, javasolt a PCR-teszt alkalmazása. A PCR teszt a legérzékenyebb teszt módszer, mely nem csak az élő, de az elpusztult és nem fertőzőképes vírus jelenlétét is kimutatja. A PCR tudja legérzékenyebben megmutatni, kapcsolatba kerültünk-e a vírussal, megjelent-e egy munkaközösségben, családban a vírus, de a pozitivitás nem jelent feltétlenül fertőzőképességet: sokszor a már nem fertőző, gyógyult betegekben hetekig is kimutatható még a vírus.

Azoknál, akik hetekkel a gyanús tüneteik után szeretnék tudni, hogy a tüneteikért vajon COVID-19 fertőzés tehető felelőssé vagy csak egy sima influenzán estek át, már rendelkezésre állnak antitest-vizsgálatok. Ezekből létezik gyorsteszt alapú, mely azonnali eredményt ad, és nagy laboratóriumban elemzett IgM és IgG szintet mérő antitest-vizsgálat, mely pontosan megmutatja, mekkora a képződött ellenanyagaink vérszintje és mekkora lehet a védettségünk mértéke a vírustól.

Összességében tehát a korai, megfelelően megválasztott COVID-tesztekkel lehet a leghatékonyabban elkerülni azt, hogy egy megfertőződött személynél súlyos, akár halálos szövődmények alakuljanak ki. Ezért nem szabad a tesztelést halogatni, a saját esélyeinket rontjuk a várakozással.

A balatonfüredi Tagore Medical Centerben az összes fent említett COVID-19 diagnosztikára alkalmas teszt elérhető már nem csak a rendelői mintavétellel, hanem azonnali, helyszíni kiszállással is a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával való együttműködésben. Magánszemélyeknél azonnali mintavétellel helyszíni kiszállás kényelmi szolgáltatásával, cégek, közösségek tesztelésére pedig a helyi sajátosságok alapján összeállított egyedi tesztelési stratégiával biztosítjuk a hatékony védekezést.

(X)

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004