Elbontanák a görög falut

A város szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés. Az önkormányzatnak most megvan a jogalapja arra, hogy a szezonális szórakozó negyedként működő, egykori görög falut elbontassa.

– A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi épületegyüttest. A jelenlegi állapotot meg kell szüntetni, ennél csak jobb lehet. Évek óta keresi az önkormányzat  a helyzet megoldását. Véleményem szerint el kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István, a város polgármestere.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges.

Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

– A megvásárlás és bontás után olyan funkciót kell találni ennek a területnek, ami fedezi a költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést. Egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk itt kialakítani szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval – fogalmazott a polgármester, aki várja a fürediek észrevételeit, egyetértenek-e a tájidegen épületegyüttes elbontásával.

A hozzászólások írására, olvasására a cikk után, az oldal alján van lehetőség.

A köztudatba csak görög faluként bevonult nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást. A faluból ugyan Annagora Park majd Sundance Park lett, de a problémák megmaradtak, felszámolták a komplexumot. 2011-től SunCity néven fut a vállalkozás, ám a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, gyakorlatilag senki nem hisz abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne.

 

Olvass tovább

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

35 Hozzászólások
 1. Gábor írta

  Nem vagyok balatonfüredi, de szerintem ez egy érdekes épületegyüttes. Egyszer már jártam ott. A bontás a legnagyobb butaság lenne. A hasznosítást és funkciókat egész évben gondolkodva érdemes kitalálni, nem szezonálisan. Füred már túl nagy ahhoz, hogy kellemes parti strandolással eltöltsd ott az időt. Nyáron az egyik legrosszabb választás ide utazni. Viszont a görög falu érdekes színfolt. Az eredeti koncepcióhoz lehetne visszatérni, főleg kulturális és kulináris célú hasznosítás jöhetne szóba. Például 40-50 fős kisebb koncertek helyszíne, éttermek, kávézók, és szálláslehetőség. A nagy komplexumok ideje leáldozott mindenütt.

 2. Csaszi írta

  Üdv, Ha ezt lebontják, akkor ott egy újabb lakópark lesz a helyén.
  “A megvásárlás és bontás után olyan funkciót kell találni a területnek, ami fedezi a költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést. Egy nagy zöldterületet, parkot álmodnak ide, szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval.”
  Ez konkrétan egy lakópark tervve!

 3. Ildikó írta

  KRESZ-tanpálya is lehetne, ahol a gyerekek kerékpározhatnak.

 4. alter írta

  Lakóparkot semmiképp se, bele lehet fulladni nyáron a végtelen idegenbe. Jó lenne végre a fürediek felé is nyitni, nem csak a turistáknak kedvezni. Én pl. nem tudok olyan helyről, ahol lehetőség lenne kisebb zenekarok klubkoncertjeire, fedett helyen. Nyáron tök jó a színpad meg minden, de amint lemegy a szezon, azokra a szórakozási lehetőségre továbbra is lenne igény. Itt most nem arra gondolok, amitől egy óvárosi sem tud aludni mert tuc-tuc zene szól, az nem hiányzik. Egy kulturált klub viszont igen. A legközelebbi ilyen hely Veszprémben az Expresszó. Egy hasonló klubkoncertes helyet igazán kialakíthatnának, közel van buszhoz, vonathoz.
  A jelenlegi sok apró épület teljesen fölösleges, én is inkább a parkosítást támogatom, kiegészítve egy klubhelységgel amibe akár étterem is belefér napközben, este pedig könnyűzenei koncertek lebonyolítására is alkalmas.

 5. Bella írta

  Helyi fiatalként abszolút ellene vagyok annak, hogy teljesen lebontsák a SunCity-t. Rengeteg itteni kortársnak a kedvenc helye, egyike a kevés szórakozó helyeknek… a parton a fürediek nem tudják jól érezni magukat, mert az utolsó filléreinket is ott kéne hagyni, ugyanis nyárra úgy felviszik az árakat, hogy az itt lakók nagyon megsínylik azoktat…. És most ahelyett, hogy felújítanák, és egy modern szórakozóhelyet csinálnának abból a különleges épületkomplexumból, ahelyett lebontanák, és egy újabb lakóparot tennének ki.. Elegünk van a lakóparkokból. Így is sokkal a több a flegma, minden vidékit lenéző sznob túrista/új füredi, mint a régi, rendes lakók, nem csoda, hogy minden fiatal akinek van egy csepp esze, hiába szereti a Balatont és a parti életet, amint lehet lelépne innen…
  Érthető, hogy le akarják bontani, de egy park nem hoz bevételt és talán nem csak az idősebb korosztályra kéne gondolni. A Helkáról nagyon megoszlóak a vélemények, a Görög falu ezzel szemben rendkívül hangulatos, még így, régi lepattogzott falakkal együtt is. Nem lebontani kéne, hanem felújítani, modernizálni, ha nem akarja a kedves városvezetőség, hogy minden helyi fiatal végleg megutálja a balatonfüredi nyarakat.

 6. Molnár írta

  A görög falu egy atavisztikus épület-együttes, egy mű-városrész, soha semmi létjogosultsága nem lett volna itt. Ezen nem segít, ha fehérre meszelik a falakt. de az sem, ha minden bodega más-más funkciót kap. Ez egy borzadály, amit el kell bontani. (Ezen nem változtat semmit, hogy a Vaszary Villa alatti terület is ilyen) Azzal egyetértek, hogy kellene egy szórakozónegyed a városba, (talán a forrásport parkban lesz erre hely.) Ez a terület túl értékes ahhoz, hogy éjszakai hely legyen. Azt is meg kell érteni, hogy pénzt kell csiholnia a városnak ebből, ahhoz, hogy megszabaduljon a jelenlegi helyzetből. Vannak jó megoldások, pihenő-park lakóházak kombóra, de ennek feltételeit nagyon keményen meg kell szabni. Ez tájépítészeti, építészeti kérdés, rábíznám modernül, zölden, gondolkodó szakemberekre.

 7. judit írta

  Szerintem egy érdekes színfoltja Balatonfürednek…..nem lebontani kellene, hanem funkciót találni ennek….hisz éppen a különlegessége az, ami vonzerővel bír a sok modern között. Balatonfüreden van elég park és van elég szálloda is….Érthetetlen, hogy miért vált persona non gratavá ez az épületegyüttes…A városnak a sokszínűségét meg kellene őrizni és igen is támogatni azokat a programokat, ahol a fiatalok szórakozhatnak. A kis épületeknek sok színű tevékenységgel kellene vonzóvá válni…. Én javasolnám, hogy az önkormányzat úgy tegye fel a kérdést, hogy miért ne szüntessük meg ezt a épületkomplexumot és mit tudnának a tulajdonos felajánlani ahhoz, hogy itt dinamikus élet legyen….Szerintem a városnak igen is szét kellene húznia a szórakozásra lehetőséget adó helyeket….Nem a száz-kétszáz méteres sávban kellene le-fel sétálgatni….akár erre is. Nem értem, hogy miért ez zavarja az önkormányzatot, holott a Vaszary villa alatti területet kellene végre rendbe tenni és nem fabódékból ételeket árulni….Ez tetszik a város vezetőinek???? Nem vagyok érdekelt a görög faluban, sem mint tulajdonos, sem mint szórakozni odajáró ember….de ez különleges rész….óvjuk meg….adjunk neki értéket!!!!!

 8. Gábor írta

  A görög falu pocsék, nem kérdés, tájidegen, funkcióját nem lehet meghatározni, rekultivációra szorul.
  Ki és mit gondol helyette, az egy összetett kérdés, egy magasabb koncepció részét feltételezi, nyilván van már rá sok és azonnali terv.
  Sajnos a 3-4 emeletes, tömeges apartmanszállásokkal és szállodákkal nehéz mit kezdeni, amelyek gomba módon növekednek Balatonfüreden, míg a parkolás, közlekedés sok esetben nem megoldott. A nyári fő szezon zsúfolt, nem biztosítja az emberek számára a pihenését, az azon kívüli időszak pedig gyakorlatilag nehezen tud ringbe szállni a turistákért.
  Az épületek egyre kisebb alapterületen egyre magasabbak lesznek, aggasztó sajnos, hogy ez a rész is ennek lehet az áldozata majd.
  Bízzunk benne, hogy a város tud bővülni úgy, hogy megtartja az emberi léptékét és mértékét!
  A város szép, rendezett, gyönyörűek a parkok, növények, a strandok, közterületek tiszták, a folyamatos rendezvények minősége és mennyisége európai vezető színvonalat képeznek.
  Egy akár Tihanyi piachoz hasonló, napközbeni programokat kínáló, részben fedett kulturális, tartalmas pihenést szolgáló központból történő bevételi forrás kialakítása mindenképpen jobb lenne, mint építmény- és idegenforgalmi adók formájában bevételt képezni.

 9. Sajó írta

  A realitás: kisajátítani csak állami vagy önkormányzati beruházás esetén lehet, törvényben felsorolt célból, piaci és azonnali kártérítéssel. Ahogy a megvételre, úgy erre sincs pénze az önkormányzatnak. Ez hosszú évek óta fenntartott ígérgetés, virtuális tenniakaras.

  1. bevétel írta

   Hiszen éppen erről van szó. Önkormányzati kisajátítás és önkormányzati beruházás, park építés stb. Épp ezért kell mindenképpen valami bevételt hozó funkciót adni a területnek, hogy ezeket a költségeket visszapótolják. Szerintem erről szól a cikk…

 10. Dzsúú írta

  Szerintem ezt már tényleg egyszer jól át kéne gondolni, mert Fürednek gyakorlatilag ez az utolsó dobása miután teljesen elbengózta a jövőjét azzal, hogy nulla balatonpartja maradt. Így inkább egy kedves rendezett városka, de nincs is miért odamenni. Van máshol is finom fagyi! Az orosz strand már régóta elveszett, a kemping szintén, jövőre már Uni sem lesz. Épulhet persze lakópark meg szálloda, de minek menne már le az ember? Lassan már a Palatinuson is kellemesebb mint egy nap lenn a tömegnyomorban!!!! Legalább valami szökőkutas, medencés kiülős park kéne oda, vagy pl egy Rege cuki szintű étterem sok zölddel!

  1. Füredi írta

   Az, hogy nulla partja van Fürednek vicces. A Tagore az egész Balaton egyik legjobb helye. A Brázay strandot kinyitják. Nem baj, ha nem mindenki jön ide Füredre, akinek a Palatinus jobb, hála istennek, akkor strandoljon ott. De azért a realitásérzékünket ne veszítsük el. Szökőkút már van pár, a Zákonyi parkban is van egy új, ott meg az volt a baj, miért azt csináltak. Szomorú ez.

 11. Kócos írta

  Csodás lenne, ha valamilyen módon megállapodás születhetne.az épületek nem varázspálcával jöttek létre az éjszaka leple alatt, ugye? Ha akkoriban beleillet a városképbe, akkor most mi változott meg? Lehet latolgatni a lehetőségeket és a hozzájuk kapcsolódó költségvetést ezen a hatalmas területen.
  Sétálópark lehet a csúszdapark másik oldalán, ott nincs bontási munkálat. Azok a tulajdonosok akik vannak olyan bátrak, hogy felújitják és rendezik az ingatlanjukat, simán felveszik a versenyt, és vállalhatóak. Akkora a parkoló, hogy nyugodtan megépülhet a görkorcsolya vagy jégpálya vagy ami szem-szájnak kedves. Vannak ott már hotelszobák, nyaralók, és jó pár üzlet amit rendben tart a tulajdonos. Ha mindenki megkapná az átmínősìtést aki szeretné, virágzó színfoltja lehetne a városnak. Kevesebb befektetéssel megoldhatná a város amit szeretne!!köszönöm.

 12. July írta

  Legyen parkosított! Panorámás terasz-éttermek, kiülők, vendéglátóegységek, vagy tényleg az Annagora viziparkot kéne kibővíteni! PARKOLÓK sem ártanának. Gyakorlatilag lehetetlen parkolót és strandfelületet találni már rég Füreden.
  Az önkormányzat telkeire pedig valahogy mindig csak hotelek és lakóparkok kerülnek. A zöldfelületeket pedig a helyiek telkeiből akarják kisajátítani mert a sajátjaikat szarrá építik.

 13. Popper Maria írta

  Borzalmas állapotban van, le kellene már bontani!

  1. Lolita írta

   Mária! Biztosan régen jártál arra, mert már néhányan nagyon szépen felújították, saját költségen.Ha nem bontással fenyegetnének már több éve, csodaszép “görög falu” lehetne.Fehére festve, rengeteg virággal…

 14. sima írta

  “Simán csak zöld terület” jól hangzik, de nem lehetséges. Ez nulla bevételt jelent, ki fogja akkor kifizetni a tulajdonjogokat, ugye 41 százaléka van az önkormányzatnak, a többit meg kell vásárolni, ami súlyos pénz lesz és akkor még ott vannak a bontási és területrendezési költségek. Valahonnan erre pénzt kell előteremteni és elég sokat.
  A bontás szerintem nem kérdés, ez a falu egy rossz vicc, semmi keresnivalója itt. Nem biztos, hogy a lakások a legjobb megoldás, de legalább nem egy újabb szálloda épül.

 15. Szoboszlay István írta

  Bármit lehet helyette építeni, csak ne lakóépületet. Simán csak zöld terület.

 16. Ábránd írta

  Számomra meglepő, hogy a bontás ténye már ennyire kézenfekvő, eldöntött és szinte kizárólagos megoldásnak látszik. Pedig még elvileg arról sem született döntés, hogy ez a terület a jövőben milyen szerepet fog betölteni a város életében. Egy már azonban biztosnak tűnik: bontunk mindent, amit csak látunk. Az első téglától az utolsó térburkolóig. Biztos, hogy pénzügyi szempontból ez lenne az optimális megoldás? Biztos az, hogy semmit nem lehet felhasználni, megtartani a jelenből a jövőben tervezett funkció megvalósítása érdekében? Vagy ennyire megszaladt már a városnak anyagilag? Nem kellene ezt egy kicsit jobban átgondolni?
  Tény: először a tulajdoni jogviszonyt szükséges rendezni, mert állandóan kis millió résztulajdonossal egyezkedni, az leginkább csak azt garantálja, hogy érdemben soha, semmi ne tudjon változni belátható időn belül.Meg kell vizsgálni azt, hogy a kezdetektől, azaz 1993-tól napjainkig hogyan, miként és mennyiben változott meg a város ezen része. Azért, hogy egy korábban meghozott adott esetben rossznak minősített döntés után, ne egy következő legyen a sorban. Mi épült az elmúlt évtizedekben és mi „illik” a jelenlegi környezetbe? Persze itt is, ahány ember, annyi vélemény és elképzelés (már ha egyáltalán napvilágot lát a gondolat).Fel kell tenni a kérdést: mit engednek meg az anyagi lehetőségek a város részéről? Mit fogadna, mit látna itt szívesen a város lakosságának többsége? Mire lenne igény a városban élők részéről? Tudja ezt valaki az Önkormányzatnál? A tulajdoni jogviszony rendezése után, talán ezeket lenne szükséges minél szélesebb körben felmérni és ezek tudatában döntést hozni.
  Ma divatos mindent beépíteni (amire csak hely és lehetőség kínálkozik), ha csak lehet lakópark formájában és ész nélkül térkövezni, ameddig csak a szem ellát. Mert abban sok pénz van, nagyot lehet anyagilag szakítani (a Balaton partján is). Miért ne lehetne itt egy több funkciós park? Fákkal, ligettel, zöld területtel. Ami a szabadtéri programokat, a (kulturált) szórakozást, a kikapcsolódást egyaránt tudná szolgálni az évszakok függvényében. Városlakóknak és ide látogató turistáknak egyaránt.

 17. V Balázs írta

  Én lebontanám, és a helyére sport központot tennék. Fedett/beltéri görkocsokya pálya, gördeszka aréna, sportlövő pálya, íjászat, harcművészeti terem és ring, stb stb
  Nem kell leragadni a tenisznél meg az úszásnál, több száz sport létezik, amit sehol sem lehet jelenleg űzni a városban.
  És hogy szép is legyen, zöldfelületet kialakítani, az épületek körül és között végig fű meg magas, lombos fák, esetleg még a lapostetőre is fű és virág.
  A bérletekből-belépőkből jó bevétel lenne, illene oda és sokan használnák.

 18. Névtelen írta

  A falu elbontása remek gondolat, viszont a városvezetőktől több kreativítást várok. Egy ezredik lakóparkot senki nem akar. A város teljesen egy lábon áll -turizmus- ezt a koronajárvány idején minimum érzékelni kellene. Nincsenek jövőképet adó, fiatalokat itt tartó vagy ide vonzó munkahelyek. Gondolok itt például multiknak megfelelő irodaházra, ahol back office-k, call centerek, állománykezelések profi működésére teremt a város lehetőséget, munkalehetőséget teremtve azoknak is, akik nem felszolgálók, szakácsok, recepciósok szeretnének lenni. Megfelelő parkolási lehetőséggel a banki, biztosítói, telefonos stb… ügyfélszolgálati irodák is egy helyen lehetnének, ez kultúrált, gyors ügyintézést tenne lehetővé a város lakóinak. Valamint a városból nagyon hiányzik egy valódi attrakció! Pl.: egy Disneyland szerű, egész éves szórakozási lehetőség! Balatonfüredre a belföldi-külföldi vendégek nem a századik érdektelen program illetve kiállítás miatt jönnek, hanem a Balaton, strandok, szórakozási lehetőségek, helyi gasztronómia és borok miatt. Balatonfüred a természeti adottságai okán egy mini Monte Carlo, de az időjárás miatt ezt mesterséges, vonzó attrakciókkal kell kiegészíteni. Mindezek mellett megteremteni azon munkahelyeket, melyeknek köszönhetòen októbertől márciusig nem hal ki a város és a fiatalok nem kényszerülnek fél évre külföldre.

 19. Péter írta

  Tisztelt Polgármester Úr! Engedje meg, hogy véleményt nyilvánítsak a témában.
  Balatonfüreden élő fiatalként számomra fontos, hogy szezonálisan (nyáron) kicsit le tudjam vezetni a feszültséget és jól érezzem magam a barátaim társaságában. Ennek nyilván több módja is van de véleményem szerint a városunkban így is kevés hely van “bulizni”. A helyi fiatalok egyik kedvenc helyéről van szó. Ezt csak fokozza az a tény is, hogy a Silver udvar környékén megtalálható bárok kevésbé pénztárca barátok nekünk, helyi fiatalok számára. Abban viszont feltétlen egyetértek, hogy a mostani helyzet elfogadhatatlan. A terület nagy része lezárt terület volt a nyár folyamán, így elvesztette azt a “görög falu” hatását.
  Nyáron, a vendéglátásban dolgozóként számtalanszor kérdezték meg tőlem a vendégek is, hogy milyen szórakozóhelyet ajánlok. A Suncity területén belül több korosztály is jól tud szórakozni, így bátran ajánlottam.
  Egy felújított, parkosított, akár kisebb komplexum nagyszerű lenne, de mindenféleképpen szórakozóhely! Köszönöm a lehetőséget!

 20. nem görög írta

  Az biztos, hogy rengeteg pénzbe kerül a tulajdonok kivásárlása, ezért érthető, hogy muszáj bevételt generálnia ebből a városnak és nem lehet ez csak például sétálópark. A lakások egyébként önmagukban nem ördögtől valók, DE olyan építési feltételeket kell szabni és betartatni, amik élhetővé hagyják a területet. Azért erre látunk jó példákat is, lehet ezt kulturáltan is csinálni. A szórakozónegyed érdekes kérdés. Szerintem is kellene egy ilyen hely a városba, de itt ez valamiért mégsem működött jól. Kell egy bulihely, de nehezen tudok elképzelni olyan helyet neki, amibe nem lehetne belekötni. Koncerthelyszín lesz, ha megépül a régóta mondogatott épület a Hurayn.

 21. sétáló írta

  Nehéz kérdés. A pénz, a megtérülés nagy úr. Talán lehetne engedni belőle és közösen lenyelni a békát. Ebben a környezetben – vízi csúszda park, áruházak, focipálya, helikopter állomás – a zöldfelület, park a realitás. Egy, a szezonon kívül üresen kongó lakópark csak egy újabb “sebhely” lenne. Talán egyedül egy kisebb szálloda lenne elképzelhető, a csúszda parkhoz kapcsolódva

 22. Magyar falu írta

  “Egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk” … Itt kimaradt egy szó -lakó parkot- ezt jobban elhisszük. Legyen itt az ami elötte is volt, megmüvelt termöföld! Abból van egyre kevesebb! Itt szölö volt és egy nagy présház. Én emlékszem a rekeszekre amiben innen vitték a rengeteg csemegeszölöt, öszibarackot Olaszországba. Dr Radnóti István országgyülési képviselö volt az Állami Gazdaság igazgatója. Nem voltak elhanyagolva a termöföldek. Az Aldinál végig a dobogó hidig öszibarackos volt, azóta is keresem amerre járok a világba de nincs sehol, csak itt volt az a barack. Túl értékes ez a panorámás terület. Ma már csak házak építésében gondolkodik a város. Miért?
  A fiatalok és az idösek kaphassanak helyet a városban, meg kell kérdezni mire van szükségük! Majd ök elmondják. Szigorúan ellenörzött üres lakás már nagyon sok van a városban.

 23. Barnabás írta

  Építészetileg (állapotától függetlenül) nem helytálló megállapítás, miszerint nem illik a városhoz, hiszen a közvetlen épített környezete sem egységes. Értem ezalatt a szemben lévő áruházat, az azt követő kempinget faházaival és a bevásárlóközpont modern épületét, valamint a Balatonfüredi Futball Club épületegyüttesét és a szomszédos fürdőkomplexumot. Az említett létesítmények nem alkotnak olyan jelentős építészeti egységet, hogy azt mondjuk, a görög falu nem illik a képbe. Emellett a város egésze sem egy homogén stílusépítészet köré csoportosult, vannak részei a 20. századból, az ezredfordulóból és napjaink építészeti jellegéből is. Az épületek megjelenése természetesen szokatlan, nem találkozunk az országban hasonló karakterekkel, nem a mi tájegységünkhöz tartoznak, de ez az egyedülállóság nem negatív hatással bír, hiszen nem is bont meg hasonló egységet a környezetében, az hogy szép vagy nem, teljesen szubjektív és ebből a szempontból levonhatatlan a tanulság. Figyelembe kell venni azonban a funkcionalitást is. Eredetileg szórakozóhelynek épült, erre vannak kialakított kiszolgáló helyiségek, szabadtéri területek, hangulatos megjelenés (ez is teljesen szubjektív mindenkinek), mindezek mellett nem egy lakóövezet közepén van, tehát az esetleges szórakoztatóipari zajhatások sem lennének terhelőek a lakosságnak, vízparttal rendelkező kemping a szomszédban és két bevásárlási lehetőség is közel van. Úgy látszik minden adott egy jól működő nyári szórakozóhelyhez, mégsem virágzik a falu úgy ahogyan kéne. Pedig a feladat nem lehetetlen, lám a déli oldalon is nyaranta jól működő szórakozóhelyek üzemelnek nagy kihasználtsággal. Amennyiben a LAKOSSÁG igényt tart az eredeti funkcióra a városban, biztosan megoldaható lenne, talán az ágazat tanulmányozásával, a korosztály igényeinek figyelembevételével. A felmérés eredménye természetesen lehet az is, hogy a városiak nem tartanak igényt a görög falura, elég számukra a Tagore sétány üzletsora és kiszolgálóegységei. Ebben az esetben arról kell felmérést készíteni mire is van szüksége a városnak, lehet e olyan módon hasznosítani a meglévő épületeket vagy sem, hiszen azok nem mondhatóak idősnek. A lakópark ötlete még ha igény van is rá, nem lenne a legoptimálisabb egy rendkívül forgalmas út és egy élményfürdő közvetlen közelében. A zöldterület ötlete önmagában szép, de az említett anyagi megtérülést nem fogja eredményezni. Ezért fontos, hogy kiderítsék mik azok a létesítmények, amelyekre leginkább szüksége van a városnak, majd a lehetőségek közül megépíteni azt, amelyik megtéríti a költségeket, nagy eséllyel működni fog a jövőben és megfelelnek számára környezete adottságai.

  1. Pataki A. írta

   Csatlakozom az előttem szólóhoz. A posztmodern építmény-együttes hatása a városra már megtörtént, környezete ehhez alkalmazkodott. Elhamarkodott bontása csak aránytalan űrt fog okozni, amit egyes ingatlanfejlesztők kihasználnának és nem biztos hogy jobban járna a városkép. Azért, mert elbonthatjuk, nem feltétlen kell még elbontani, arról nem is beszélve hogy a bontással további környezeti terhelést (zaj, por, építési hulladék) rónánk a városra. Jelenlegi helyzetben a kivásárlást, illetve a kisajátítást tudnám támogatni, elhamarkodott döntéseket nem.
   Jobb helyeken ilyenkor írnak ki egy építészeti ötletpályázatot fiatal építészek/építészhallgatók számára, és amíg nincsenek végleges tervek az onkormányzat határozott időre kiadja az üzemeltetési jogot bérlőknek.

 24. Mihálovics László írta

  Igen, le kell bontani. Kezdjük az elején. Az építési,működési engedélyt kiadó szervezet jogutódja ismerje el a rossz döntést, a kellő előre nem látást. Ekkor lesz meg az erkölcsi, és morális alapja a jogszerű kártalanításra. Ha meg van a100%-os ÖK tulajdon, mehet a bontás. A HÉSZ felülvizsgálat során kell, egyeztetések után megtalálni az új funkciót.
  Én a kézi SPORTCSARNOKOT itt látnám szívesen. Ide lakófunkció nem illik. Mentő állomás, foci pályák, vizicsúzda, áruház, kemping,..stb. funkciók közé jobban illik a kézicsarnok, mint a lakások/üdülök. (idézem az egyik véleményt:a görögfalu létrejöttében volt sumákolás. Ha lesz lakó funkció, az megint a sumákolást selyteti.)(bocs, de igen)
  Köszönöm a lehetőséget.

 25. építkezés írta

  Bontsák le, mert kirívóan ronda és nem illik ide. De vannak fenntartásaim más városi építkezésekkel is, sok helyen nem tartották be a szabályokat. Úgyhogy azt erősen pártolom, hogy szigorúan ellenőrzött keretek között lehessen csak építkezni, nemcsak ide, hanem bárhová. Nagyon remélem, hogy ezt be is tudja tartatni a város vezetése, mert nagyon sok rossz példát látni itt a Balatonnál. Megépítik amit akarnak a befektetők, visszabontásra úgysem kerül a sor. Szóval az ötlet és a szándék jó a görög falu esetében, csak a végeredmény is hasonlítson az elképzelésekre.

 26. Névtelen írta

  Meg se lett volna szabad építeni ez csak egy volt Polgármester feleségének kívánságára épült borzadály .
  De azért én és még sokan kíváncsiak lennénk ,hogy lettek ott magántulajdonok mert akkor azt mondták a terület maga az marad továbbra is a város tulajdonában és csak bérelni lehet az üzleteket. Aztán egyszer csak mégis lettek magán tulajdonok is. Meg lehetne nézni az akkori adásvételi szerződéseket mert már akkor is valaki vakított bennünket akár csak most.

 27. Névtelen írta

  A “szigorúan ellenőrzött lakófunkció” alatt értsük, börtön, esetleg munkásszálló, falakkal körülzárt lakópark, szálloda?

 28. nem görög írta

  Érthetetlen, hogyan engedték meg a felépítését. Ez mindig ciki volt szerintem. Egyértelmű a bontás, viszont egy jó koncerthelyszín valóban nagyon kellene a városba. Olyan ahol nem zavarja a szívkórházi betegeket, meg a lakosságot a hangosabb zene. Ez a hely erre ideális lenne.

 29. Edit írta

  Igen, bontsák el, ronda, de egy ekkora városban, turisztikai központban kellene lenni egy helynek, ahol lehet koncertezni, bulizni, balhé nélkül. Hol lenne ilyen?

 30. Molnár írta

  A nagyáruház és a görög falu a város legrondább két része. Már rég lépni kellett volna. Legyen bontás és legyen park

 31. Görögfalu 2.0 írta

  2011-ben ugyanezen weboldalon, ugyanezen Görögfalu tekintetében már volt írás, ugyanilyen álmokkal… semmi sem történt. Most is csak álom… ahogy olvasom . A következő ilyen cikk 2029-ben várható, ha jól számolom ki a ciklust.