Elkezdődhet az idősotthon tervezése

A kormány 400 millió forinttal támogatja az egykori BM üdülő területén megvalósuló idősotthon kialakításának előkészítését. Ez az első lépés a város hosszú évek óta tervezett fontos beruházásának megvalósításához.

A Petőfi Sándor utcában, az egykori belügyminisztériumi üdülő területén pályázati forrásból egy 150 férőhelyes idősek otthonát és nyugdíjas otthont tervez kialakítani a város.
A tervek szerint a volt BM üdülő területét térítésmentes vagyonkezelői joggal kapja meg az önkormányzat.

A fejlesztés során az ingatlanon található helyi védett épületet az új funkciónak megfelelően átalakítanák. A helyi jelentőségű természetvédelmi területet, a parkot kertépítészeti koncepció alapján megtartanák illetve megújítanák. A tervek szerint az ingatlanon két új épületegyüttest is kialakítanának, ezekben kapna helyet az új nyugdíjas otthon. A negyven apartmanhoz, az idősek otthona épületének homlokzati kialakításához hasonlóan, erkélyek és teraszok kapcsolódnának.

– Az összegből a terveket, a közbeszerzés költségeit, a részletes megvalósítási tanulmányt és az előkészítési költségeket tudjuk finanszírozni. A cél az, hogy mielőbb konkrét tervekkel és beruházási költségvetéssel rendelkezzünk, amivel aztán igényelhetjük az állam támogatását az idősotthon megépítéséhez – mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A közel két hektáros területen jelenleg egy főépület és hat kisebb egyéb épület található. A fő épület egy jellegzetes megjelenésű, lapostetős, többszintes helyi védelem alatt álló üdülő épület.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.