Füredet 2020-ban is szerették – Turisztikai évértékelő

A 2020-as év legnagyobb kihívása a koronavírus volt, amely jelentősen érintette a turisztikai szektort is. A járvány miatti korlátozások, biztonsági intézkedések ellenére azonban az idei főszezon is eredményesen zárult Balatonfüreden. Évértékelő a helyi turisztikai egyesület elnökétől.

Az utazási és határátkelési szabályok szigorodása miatt jelentősen kevesebb külföldi turista érkezett a városba, azonban a belföldiek száma rohamosan nőtt. A tengerpart helyett a Balatont választók között még mindig Balatonfüred a legkedveltebb nyaralóhely, a nyári hónapokban mintegy 784 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban. A külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje a Balatonnál 4,3 nap volt, ami hosszabb, mint a belföldieké, amely 2,5 napra tehető. A TOP 5 küldő ország a vendégéjszakák száma alapján Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovákia volt.

– Példátlan összefogás mutatkozott a füredi szolgáltatók részéről, amelyre igazán büszkék lehetünk. Sokan már a járvány első hullámakor kiválóan alkalmazkodtak, a vírus adta nehéz helyzethez, kiszállításba kezdtek, felújítottak, új szolgáltatással bővítették kínálatukat. A 2020-as év bebizonyította mennyire fontos a belföldi turizmus erősítése és a gyönyörű szeptemberi, majd enyhe októberi időjárás rávilágított arra, hogy nem szabad hátat fordítani az egész éves Balaton koncepciónak sem. Tapasztalatunk alapján egyre többen keresték a minőségi szolgáltatásokat, valamint az aktív turizmus adta lehetőségeket, a vízi sportokat és a túrázási lehetőségeket – értékelt Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

A balatonfüredi Tourinform iroda is újabb erős szezont tudhat maga mögött. A nyári hónapokban naponta kétszáz látogatót fogadtak, a turisták útba igazításán túl, összesen hatvan előadásra árusítottak jegyet, turisztikai ötletbörzét szerveztek az egyesület tagjainak, a vírus kezdetekor pedig hírlevelet küldtek a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében. Két Városmarketing Gyémánt díjjal ismerték el munkájukat. Megújult a Balatoni Borok Háza is, a Balatonfüred-Csopaki borvidék több mint 60 féle borát kínálja a városba látogatóknak.

A járvány miatt több nagyrendezvény is elmaradt, idén nem volt Anna-bál és Füred Gastro sem, de a Kékszalag, a Borhetek és a Füredi Szüret így is nagy sikerrel zajlott. A Romantikus Reformkor immár 15. alkalommal invitálta időutazásra az érdeklődőket, októberben pedig első alkalommal a nemzetközi Champagne nap alkalmából különleges pezsgőket lehetett kóstolni a mólón.

– Úgy látjuk szeretik a várost a turisták, az újabb rendezvények iránt is nagy az érdeklődés, és rengeteg potenciál rejlik a négy évszakos Balatonfüredben. Bizakodva tekintünk az új év elé, számos ötlettel, fejlesztési lehetőséggel várjuk a következő szezont- összegzett Böröcz István.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.