Több zöldterületet akar a város

Felülvizsgálja az önkormányzat a maga alkotta, de időközben elavult helyi építési szabályzatát. A módosítás hosszú folyamat lesz, hiszen az egész szabályrendszert felül kell vizsgálni, elbírálni az egyedi kérelmeket, továbbá be kell építeni az állam által, a Balaton-parti önkormányzatok számára egységesen megalkotott jogszabályát, amely a közvetlen vízparti területekről rendelkezik.

Az elmúlt időszakban 21 területen rendelt el beépítési és változtatási tilalmat a balatonfüredi önkormányzat. Az érintett területek évtizedek óta nagyon magas, akár 60 százalékos beépítési lehetőséggel rendelkeznek, építménymagasságként pedig 12,5 méter biztosított, ugyanakkor a zöldfelületi mutatójuk csupán 20-30 százalékos.

Az önkormányzat azt szorgalmazza, hogy akár egyedileg is, az érintett tulajdonosokkal egyezségre jusson. A város jóval kisebb beépítési százalékot indítványoz, ezzel párhuzamosan pedig a kötelező zöldfelületek mértékének szinte megduplázását.

A cél az, hogy a területek beépítési százaléka ne haladja meg lehetőleg a 20 százalékot, az építménymagasságot 7,5-8 méterben maximalizálnák, a zöldterületi arányt pedig 50 százalékosra emelnék.

Az önkormányzat alkotta helyi építési szabályzat, a település sajátosságait figyelembe véve határozza meg az építés helyi rendjét, a telkekre vonatkozó építési követelményeket, jogokat, kötelezettségeket.
Az újonnan beépítésre vagy jelentős átépítésre szánt területeken meghatározza a kialakítható legkisebb telekméretet, a beépítési módot, a megengedett legnagyobb beépítettséget, az épület magasságát valamint a kötelező zöldfelület mértékét. Tulajdonképpen építési munkát végezni csak a helyi építési szabályzat és szabályozási terv előírásainak megfelelően lehet, így tehát igen fontos, hogy abban milyen előírásokat határoznak meg.

A helyi építési szabályzat, illetve a folyamatban lévő módosítások megtalálhatók az alábbi linken, a partnerségi egyeztetés címszó alatt.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.