Elkezdődött az óváros rehabilitációja

Már bontják a Kossuth utca 26-ban álló házat, ezzel elkezdődött a Zöld város program keretében az óváros rehabilitációja. Az elbontott ház helyére a Járási Hivatal épülete kerül, a mellette lévő, 26/b számú házat szintén elbontják, itt járási törvénykezési hely lesz. A fejlesztés két ütemben zajlik, várhatóan április végén elkezdődhet a felső városrész rehabilitációjának önkormányzati beruházása is.

A Zöld város program keretében, a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész rehabilitációja valósul meg. A Kossuth utca – Alsó köz- Segesdi utca- Somogyi utca határolta 7500 négyzetméteres területen felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket (Kossuth utca 24. 22. 20.) új, nyitott tereket, parkokat alakítanak ki. Az elképzelések szerint egy gépkocsi mentes, parkosított, szolgáltatásokat kínáló településközpont létesül a felső városrészben.

A Járási Hivatal illetve a törvénykezési hely épületeinek munkálatai a megyei kormányhivatal beruházásában már zajlanak, az építkezés az év végére befejeződik. Az óváros további rehabilitációjára kiírt megismételt közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, várhatóan ez év áprilisban megkezdődnek az önkormányzat beruházásában a munkálatok.

Az új városközpont kialakítása Varga Tamás DLA Ybl Miklós-díjas építész tervei alapján történik.
– Fontos, hogy Balatonfüreden a vasút feletti településrésznek is legyen egy központja, amely méretében, kialakításában illeszkedik a kisvárosias miliőbe. Az Ófalu kisvárosias léptékét megtartva, kortárs építészeti megoldásokat is alkalmazva rehabilitáljuk a felsővárosrész magját. Megtartjuk a jelenlegi karaktert, maradnak a kis sikátorok, nem növeljük az épületek tömegét, parkosítunk, új köztereket alakítunk ki – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Varga Tamás, a több füredi középületet is tervező, építészmérnök, egyetemi docens, aki érzelmileg is kötődik a városhoz, hiszen dédnagymamája abban a Kossuth utca 24. szám alatti házban lakott, amely egyike a városrész megújítása során megmaradó épületeknek.

  • Képgaléria, látványtervek

A Kossuth utca 24. szám alatti helyi védettségű ház, illetve a mellette álló két épület megmarad. Mögöttük kisebb nagyobb terek, parkok és gyalogos sétányok lesznek, ezeket a Kossuth utcáról sikátorokon keresztül lehet megközelíteni. A sétányról zöld parkokon keresztül lehet tovább haladni a Bajcsy-Zsilinszky út felé.

Öt új lakóház is épül, egymástól elszórtan a régi telekhatárokon, ezekben összesen 14 darab lakást alakítanak ki, a lakóházak földszintjén szolgáltatások kapnak helyet, kávézók, élelmiszerbolt, üzletek, irodák működhetnek majd itt.

A Kossuth utca érintett szakaszán megszűnnek a parkolók, helyükön csak az üzletek feltöltésére szolgáló megállók, zöld sáv és fák lesznek. Az autók az utca mögötti mélygarázsban kapnak helyet, itt egy hatvan férőhelyes fedett parkolót alakítanak ki, kihasználva, hogy a Kossuth utca és a Somogyi utca között mintegy 6 méteres szintkülönbség van. A Kossuth utca új térburkolatot is kap, a rajta átmenő forgalmat pedig lassítják majd.

Az Ófalu városépítészeti koncepcióját több fórumon is véleményezték, bemutatták, a város főépítésze, a képviselő-testület többször is tárgyalta a 900 milliós uniós támogatásból megvalósuló beruházást.
– Új szolgáltatásokat, a kisvárosi léptékhez és miliőhöz illő közösségi tereket, parkokat hozunk létre, az a cél, hogy élettel teljen meg ez a városrész. Figyelembe vettük az önkormányzat, illetve a városlakók igényeit, észrevételeit is, ezért például az öt lakóépület az eredetileg tervezettnél egy szinttel alacsonyabb lesz – mondta Varga Tamás.

A Füred TV riportja.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.