Együttműködés Veszprémmel

Balatonfüred együttműködési megállapodást kötött Veszprémmel az Európa kulturális fővárosa 2023. program keretében – jelentették be a Magyar kultúra napja alkalmából. Több mint hatvan településsel kötöttünk együttműködési megállapodást, de Balatonfüred volt az első és a legaktívabb partnerünk ebben – mondta a füredi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor kormánybiztos.

– Balatonfüreddel nem új a kapcsolatunk, a két városnak számos kapcsolódási pontja van, de a mai együttműködés is korábbra nyúlik vissza. A tavalyi évben már közösen rendeztük meg az általunk nagyon fontosnak tartott Filmpikniket, amit szeretnénk a jövőben is folytatni, sőt, ígéretes tárgyalásaink vannak arról, hogy a magyar Filmszemlét is idehozzuk a térségbe, ezzel Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi a magyar filmművészet egyik központja lehetne – vélekedett Navracsics Tibor.

A sajtótájékoztatón Bóka István Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott, az együttműködés célja, hogy kulturális téren még meghatározóbbá váljon a város. Irodalmi, filmes valamint képzőművészeti programok szervezése és azokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések várhatók Füreden, szabadtéri mozi, modern képtár és kiállítóhely létesítése szerepel a tervek között.
– Mindenképpen hosszútávon is fenntartható programokban és fejlesztésekben gondolkodunk – mondta Bóka István, akivel a várható fejlesztésekről szóló beszélgetésünk itt olvasható.

Navracsics Tibor, a balatonfured.hu kérdésére elmondta: váratlan helyzet, hogy 2023-ban Veszprémnek a koronavírus miatt Temesvárral és a görög Elefsina várossal kell osztoznia az Európa kulturális fővárosa címen, hiszen az eredetileg 2021-ben sorra kerülő két település halasztást kért.
– Már jeleztük a két városnak az együttműködési szándékunkat. Temesvár és Veszprém furcsa módon bár közel ezer évig azonos politikai alakulathoz tartozott, de nem tudom, hogy a történelemben valaha volt-e kapcsolat a két város között. Most ezt végre meg tudjuk teremteni. Mindig jó új kapcsolatokat létesíteni, ez színesítheti a kínálatunkat. Én nagyon bízom benne, hogy Veszprémnek nem kell halasztást kérnie, felkészültünk, 99 százalékos biztonsággal mondhatom, hogy ha a járványhelyzet elhúzódik is, 2023-ban készen állunk majd a rendezvényekre. Az infrastrukturális fejlesztésekért jobban aggódom, de sok olyan programunk van, amelyek a fejlesztések nélkül is megvalósíthatók – mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.