Folytatódik a Veszprémet elkerülő 8-as főút fejlesztése

A 8-as számú főút Litéri és Füredi csomópontja között, 7,5 km-es szakaszon a jelentős baleseti kockázatot hordozó csomópontok átépítése kezdődhet meg. A beruházás keretében valósul meg az új füredi-, budapesti-, balatonalmádi csomópont kialakítása.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából, a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében valósul meg a 8-as számú főút Veszprém déli elkerülő első üteme a Litéri és Füredi csomópontok között.

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint az almádi csomópont építési munkálatai miatt a Balatonalmádi – Veszprém irányú utat a közúti forgalom elől lezárták. A csomópontnál a bontási munkákat követően a humusz leszedése és az úttöltés alapozása megtörtént, a töltés építése elkezdődött.
A csomópont város felőli oldalán is megkezdődött a körforgalom építése az előkészítő és földmunkákkal. Az almádi csomópont hídalapozási és szárnyfalépítési munkáit elvégezték, illetve a gerendák beemelése is megtörtént, jelenleg a pályalemez szerkezetépítése zajlik – írja a Világgazdaság.

A balatonfüredi csomópontnál a humuszréteg leszedése, az alkalmatlan fedőréteg eltávolítása az északi oldalon megtörtént, jelenleg a felmenő szerkezetek építése zajlik. A csomóponti híd északi oldalán a hídfő és a szárnyfalak építése elkészült, a déli oldalon a pillérek megépültek, itt a hídháttöltés építésével folytatódik a munka.

A közúti forgalom elvezetésére a 8-as számú főúttal párhuzamosan, az Almádi és a Füredi út között terelőutakat alakítottak ki, amelyeknek az aszfaltréteg kiépítése befejeződött, jelenleg a vízépítési munkák zajlanak.
A teljes szakaszon kis-, közép-, és nagyfeszültségű villamosvezetékek, közvilágítási és hírközlési vezetékek kiváltása zajlik.

Előkészítés alatt áll a 8-as számú főút Veszprém körgyűrű fejlesztése a Füredi úti csomóponttól a Csatári csomópontig. Itt a meglévő nyomvonal felhasználásával, annak szélesítésével szintén 2×2 forgalmi sávos, osztott pályás főutat alakítanak ki.

Fotó: NIF Zrt.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.