Oldal kiválasztása

Füredi kamarazenész nemzetközi sikerei

Szerző: | 2021-02-02.

A füredi kötődésű TanBorEn Trió két nemzetközi zenei versenyt nyert a közelmúltban. A kamarazenekar a Danubia Talents illetve a Moszkvai Zenei Verseny zsűrijénél is a legjobbnak bizonyult a saját kategóriájában, sőt Moszkvában közel száz benevező közül a fődíjat is elnyerték.

A Madaras Zoltán, Kerek Csombor és Tóth Levente alkotta TanBorEn még 2019-ben a hazai Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny megnyerésével hívta fel magára a figyelmet.
Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész úgy fogalmazott: Valamikor részese voltam már egy hasonló szituációnak. Akkor négy fiatal ütőhangszeres muzsikus lépett ki, mindent elsöprő lendülettel a magyar, és röviddel azután a nemzetközi zenei élet pódiumára. Nyomukban forgószél kerekedett és egy új fejezet nyílt a magyar kamarazene történetében 36 évvel ezelőtt. Igen, az Amadindáról van szó. Most pedig egyszerre csak megjelenik három fiú a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának műhelyéből – (tanárok: dr. Szabó István és Szalai Tamás) – és mintha megismétlődne a történelem! A TanBorEn ütős trió – déjà vu.

Tavaly év végén szigorú követelmények mellett, online rendezték meg a neves, nemzetközi zsűri által bírált versenyeket, amelyeken a számos európai ország mellett Kínából, Oroszországból, Japánból és Hongkongból is részt vettek zenekarok.

A Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen a TanBorEn Trió a kamarazene kategória legidősebb korcsoportjában másik 16 formáció társaságában mérettette meg magát. Lengyel, olasz, osztrák, orosz és japán kamara muzsikusok körében a maximálisan adható 100 pontból a nemzetközi zsűri 95,5 pontot adott a TanBorEn-nek, ezzel megnyerték a versenyt.

A Nemzetközi Moszkvai Zenei Versenyen több mint húsz kamarazenekar közül választották a füredi triót a legjobbnak. Sőt, a zenekar a több kategóriában induló, közel száz benevező közül a fődíjat is elnyerte.

– A pandémia előtt voltak fontos fellépéseink, még februárban például az Amadinda Ütőegyüttessel a Zeneakadémián, amire büszkék vagyunk. Sajnos a vírushelyzet miatt sok koncertünk elmaradt, felléptünk volna Füreden is, a Ferencsik János Zeneiskolában a Zene Világnapja alkalmából, ami nekem külön öröm lett volna, mert évekig tanultam itt. De Steguráné Ormándi Barbara, a zeneiskola intézményvezetője biztosított minket arról, hogy a járvány elmúltával bepótolhatjuk a koncertet. A jelenlegi helyzetben nekünk, előadóművészeknek leginkább az online tér nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessük a zenei tudásunkat, ezért volt különösen fontos a két nemzetközi verseny – vélekedett az egykori lóczys diák, Madaras Zoltán, aki korábban zenélt a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarában is.

Fotó: Molnár Mónika

 

 

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004