Oldal kiválasztása

Füredi kamarazenész nemzetközi sikerei

Szerző: | 2021-02-02.

A füredi kötődésű TanBorEn Trió két nemzetközi zenei versenyt nyert a közelmúltban. A kamarazenekar a Danubia Talents illetve a Moszkvai Zenei Verseny zsűrijénél is a legjobbnak bizonyult a saját kategóriájában, sőt Moszkvában közel száz benevező közül a fődíjat is elnyerték.

A Madaras Zoltán, Kerek Csombor és Tóth Levente alkotta TanBorEn még 2019-ben a hazai Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny megnyerésével hívta fel magára a figyelmet.
Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész úgy fogalmazott: Valamikor részese voltam már egy hasonló szituációnak. Akkor négy fiatal ütőhangszeres muzsikus lépett ki, mindent elsöprő lendülettel a magyar, és röviddel azután a nemzetközi zenei élet pódiumára. Nyomukban forgószél kerekedett és egy új fejezet nyílt a magyar kamarazene történetében 36 évvel ezelőtt. Igen, az Amadindáról van szó. Most pedig egyszerre csak megjelenik három fiú a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának műhelyéből – (tanárok: dr. Szabó István és Szalai Tamás) – és mintha megismétlődne a történelem! A TanBorEn ütős trió – déjà vu.

Tavaly év végén szigorú követelmények mellett, online rendezték meg a neves, nemzetközi zsűri által bírált versenyeket, amelyeken a számos európai ország mellett Kínából, Oroszországból, Japánból és Hongkongból is részt vettek zenekarok.

A Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen a TanBorEn Trió a kamarazene kategória legidősebb korcsoportjában másik 16 formáció társaságában mérettette meg magát. Lengyel, olasz, osztrák, orosz és japán kamara muzsikusok körében a maximálisan adható 100 pontból a nemzetközi zsűri 95,5 pontot adott a TanBorEn-nek, ezzel megnyerték a versenyt.

A Nemzetközi Moszkvai Zenei Versenyen több mint húsz kamarazenekar közül választották a füredi triót a legjobbnak. Sőt, a zenekar a több kategóriában induló, közel száz benevező közül a fődíjat is elnyerte.

– A pandémia előtt voltak fontos fellépéseink, még februárban például az Amadinda Ütőegyüttessel a Zeneakadémián, amire büszkék vagyunk. Sajnos a vírushelyzet miatt sok koncertünk elmaradt, felléptünk volna Füreden is, a Ferencsik János Zeneiskolában a Zene Világnapja alkalmából, ami nekem külön öröm lett volna, mert évekig tanultam itt. De Steguráné Ormándi Barbara, a zeneiskola intézményvezetője biztosított minket arról, hogy a járvány elmúltával bepótolhatjuk a koncertet. A jelenlegi helyzetben nekünk, előadóművészeknek leginkább az online tér nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessük a zenei tudásunkat, ezért volt különösen fontos a két nemzetközi verseny – vélekedett az egykori lóczys diák, Madaras Zoltán, aki korábban zenélt a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarában is.

Fotó: Molnár Mónika

 

 

 

 

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

Retro páholy

2024-03-15. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Sikerfilmek slágerei.

< 2021 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.
  • mozi2024-02-23 15.58AgoraÖrülök a francia filmeknek, de egyébként is a Balaton moziban rendre vetítenek jó filmeket, amik kilógnak a szokásos pláza kínálatból.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004