Ki dönthet az iskoláról?

A katolikus egyház a következő tanévtől szeretné átvenni az Eötvös Loránd Általános Iskola fenntartását, szándékáról jogi nyilatkozatot is tett. Az esetleges fenntartóváltásról az iskola tanulóit képviselő szülőknek és az intézményben dolgozóknak kell meghoznia a döntést.

A tanintézmény jelenleg állami fenntartásban működik, az iskolai ingatlan tulajdonosa viszont az önkormányzat. Az esetleges fenntartóváltásban nincs döntési helyzetben az önkormányzat.

– Balatonfüreden több oktatási intézmény működik egyházi fenntartásban, a tapasztalatok jók, hiszen jó gazdái az intézményeknek és kiváló nevelő-oktató munkát folytatnak, amit a beiratkozások tapasztalatai is alátámasztanak. De ugyanilyen kiváló munkát folytatnak az állami fenntartásban működő iskolák is, legyen szó alapfokú vagy középfokú oktatási intézményről. Ilyen az Eötvös iskola is, amelyet szülőként is meg tudok erősíteni.
A fenntartóváltás kapcsán a döntés súlya az Eötvös Loránd Általános Iskola tanulóit képviselő szülőkön és az ott dogozókon nyugszik. Nekik kell eldönteni, reményeim szerint meghatározó többséggel, hogy milyen intézményt szeretnének a jövőben. A véleményüket mindenkinek tiszteletben kell tartani – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Bóka István, polgármester.

A város vezetője hozzátette: a korlátozásokkal sújtotta jelenlegi vírushelyzet nem igazán alkalmas a személyes kommunikációra, arra, hogy a szülők és a pedagógusok véleményüket kifejthessék.

– Az iskolai ingatlan tulajdonosa az önkormányzat és ez a jövőben is így lesz. Értelmezésünk szerint fenntartóváltás esetén az önkormányzatnak és az egyházi fenntartónak a használatot illetően külön meg kell állapodni, főként az állagmegóvás és a jövőbeni fejlesztések kapcsán – mondta Bóka István.

Az iskola fenntartásáról szóló szándéknyilatkozatok benyújtási határideje február 28-a, addig a Balatonfüredi Tankerületi Központ nem nyilatkozik az ügyben.

A tanintézmény közkedvelt a városban, több mint 400 diák jár az iskolába. Több fejlesztés is történt az elmúlt időszakban az intézményben, tavaly év végén adták át a Magyar Kézilabda Szövetség pályafelújítási programjának részeként a 35 millió forintból korszerűsített modern burkolattal ellátott kültéri sportpályát az iskola udvarán, ahol a mindennapos testnevelésórák zajlanak.

 

 

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.