Oldal kiválasztása

Legyen minél nagyobb a szabad partszakasz!

Szerző: | 2021-03-03.

A szabadon bejárható parti területek növelése, a Balaton partszakaszának minél szélesebb elérése illetve a Huray utcában egy konferencia központ és mélygarázs építése – ezek jelenleg a legfontosabb városi törekvések, mondta Bóka István polgármester a helyi turisztikai egyesület évadnyitóján. A rendezvényen megszavazták az év turisztikai vállalkozóját, aki Horváth Anikó, a Kedves Cukrászda tulajdonosa lett.

Ezúttal a járványhelyzet miatt online tartotta meg hagyományos évadnyitó rendezvényét a helyi turisztikai egyesület. A tájékoztatón Bóka István polgármester úgy fogalmazott, jelentős fejlesztés előtt áll a város, hiszen az egykori Huray utcai piac helyére tervezett konferencia központ és mélygarázs turisztikai és gazdasági szempontból is élénkítheti Balatonfüredet.

– Bonyolult finanszírozású beruházásról van szó, az Uniótól 3 milliárd forint támogatást nyertünk a projektre, de még három másik pályázati támogatást is igénybe veszünk a megvalósításhoz. Számításaink szerint a komplexum megépítésével 3 százalékkal növelhetjük a helyi szállodákban a vendégek számát, mintegy 600 milliós többletbevételre számítunk. Az elő és utószezonos konferencia turizmusban nagy lehetőség van és végre lesz a városban egy több száz főt befogadni képes színházterem is – mondta Bóka István, polgármester.

A 650 férőhelyes nagy teremmel rendelkező konferencia központ alatt egy 280 parkolóhelyes mélygarázs épül, a beruházás részeként egy kisebb szálloda is létesül.

Bóka István hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a városban található szabadon bejárható partszakaszok növelését, az önkormányzat arra törekszik, hogy minél több parti terület a város tulajdonába kerüljön. A cél az, hogy a kempingtől egészen a Kisfaludy strandig bárki számára szabadon hozzáférhető legyen a parti rész.
– Ennek érdekében megszereztünk ingatlanokat. A volt Brázay strand területén parkot alakítunk ki, a mellette álló területen városi strandot létesítünk és hamarosan elkezdődik a kemping északi részén a Kékszalag sétány építése is. Egy hosszú, bejárható partszakaszt tudunk kialakítani a kempingtől a Kisfaludy strandig, amelynek egyes részei egész évben szabadon bejárhatók lesznek, míg a strandok területei a nyári szezonon kívül lesznek nyitottak – fogalmazott a város polgármestere.

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte: a járvány helyzetben az egyik legjobban alkalmazkodó város volt Balatonfüred.
– Tavaly a városba látogatók átlagban 2,5 napot töltöttek itt, ami, ismerve a körülményeket, nem rossz eredmény, de nyilván szeretnénk ezt az időt meghosszabbítani. Készülünk az idei évre, és szeretnénk méltón megünnepelni Balatonfüred várossá avatásának ötvenedik évfordulóját – fogalmazott a szezonnyitón a turisztikai egyesület elnöke.

Sokan a kulturális rendezvények miatt érkeznek Balatonfüredre, a város már tervezi a programokat, hogy amint a járványhelyzet lehetővé teszi, azok meg is valósulhassanak. A jelenlegi álláspont szerint valószínűleg júniustól már rendezhetők programok, így a nagyobb fesztiválok megtartására van remény, a tavaly elmaradt Anna-bált pedig a tervek szerint július 31-én rendezik meg– hangsúlyozta Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője, míg Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult igazgatója arról beszélt, nagyon várják már, hogy kinyithassák a múzeumokat és a galériákat.

Az online megrendezett évadnyitó eseményen szavaztak Az év turisztikai vállalkozója Balatonfüreden szakmai díjról is.
Négy jelöltre: Hortobágyi Gergő – Nagyi kertje, Soponyai Róbert – Giorgi Pizzéria, Kiss József – Jocibusz illetve Horváth Anikó – Kedves Cukrászda (közönség díjas) lehetett leadni a voksokat. A szavazatok alapján az év turisztikai vállalkozója Horváth Anikó, a Kedves Cukrászda tulajdonosa lett.

Újdonság, hogy idén megválasztották az Év startup vállalkozását is, erre külön nem lehetett szavazni, a díjat a turisztikai egyesület elnöksége ítélte oda a Mór24. tapas és natúr boltnak.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004