Oldal kiválasztása

Mennyi pénz kell egy lakáshoz? – Füredi ingatlanpiac

Szerző: | 2021-03-05.

Nincs megtorpanás a balatoni ingatlanpiacon, az árak folyamatosan emelkednek, a kereslet továbbra is élénk, sőt a kiemelt településeken, ilyen Balatonfüred is, vannak ingatlan típusok, amelyekből nem elég a kínálat. A koronavírus-járvány csak fokozta a balatoni ingatlanok iránti érdeklődést, Balatonfüreden jelenleg szinte bármi eladható.

Balatonfüreden a legnagyobb mértékben a lakótelepi panellakások négyzetméter ára emelkedett, jelenleg egy átlagos állapotú 54 négyzetméteres lakás 28-30 millió forint között kel el. Nagyon keresettek a vízközeli illetve a parttól távolabbi, hegyen lévő panorámás ingatlanok, de egyre nagyobb értékkel bírnak a külterületen lévő gazdasági épületek, amelyek nyaralóként is használhatók. Tíz évnél nem idősebb átlagos családi házat 100 millió alatt nem igazán lehet vásárolni a városban, az új építésű lakások négyzetméter árai között ugyan vannak jelentős különbségek, de 800 ezer forint/négyzetméter árnál kevesebbel alig lehet találkozni.

Néhány évvel ezelőtt még felkapta a fejét az ember, hogy a parton 1,1-1,3 millió forintos négyzetméter áron árulták a lakásokat, ma már ez nem kirívó, sőt az Aranyhíd sétány környezetében 2 millió forint/négyzetméter áron is kínálnak vízközeli apartmant.

– Rendkívüli a kereslet a balatonfüredi ingatlanok iránt, nemcsak magánszemélyek, de beruházók is vadásszák a telkeket, lakásokat. Az élénk érdeklődés, befektetési kedv felveri az árakat, most tavasszal, mintegy 5 százalékkal megint drágultak az ingatlanok. A városban rengeteg új lakás épült az elmúlt években, ezek viszonylag könnyen és gyorsan elkelnek. A használt ingatlanok is szinte kivétel nélkül eladhatók, panel lakásból például sokkal nagyobb kínálatot is elbírna a piac, kis, garzonlakások pedig nincsenek is – válaszolta kérdésünkre Tanay Miklós füredi ingatlankereskedő.

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 óta 74 százalékkal nőtt a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméter ára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, nem beszélve az ország kiemelt régiójáról, a Balatonról, itt jóval jelentősebb az áremelkedés. Vannak települések, mint például Tihany, ahol a piactól függetlenül teljesen elszabadultak az ingatlanárak, Vászoly vagy Dörgicse is igen felkapott hely lett, de akadnak települések, mint például Alsóörs, ahol az adatok szerint a 2015-ös árakhoz képest akár háromszorosára is drágultak az ingatlanok.

Balatonfüred is évek óta az egyik legkedveltebb település ebből következően pedig az egyik legdrágább is. Sőt, az ingatlan.com adatai szerint az elmúlt 5-6 évben az ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb Balaton térségi településeken átlagosan 158 százalékkal nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméter ára.

– Nincs torpanás, folyamatosan emelkednek Balatonfüreden az ingatlanárak, az értékbecslők gyakran csak három hónapra szavatolják a megállapított árat, mert utána úgyis változik a piac. Építési telek kevés van a városban, így ezek ára is esetenként irreálisan magas, pár év alatt minimum megduplázódott. Azt is látni, hogy Balatonfüred húzza magával a környező településeket, így például Balatonudvariban is nagyon keresettek az elvonulásra alkalmas nyaralók – mondja Tanay Miklós. Az Aktív Ingatlan Iroda vezetője, hozzátette: aki el akar költözni a városból esetleg a Balatontól is, az könnyebb helyzetben van, hiszen a magas áron eladott ingatlanából az ország más részein talál megfelelő lakást, házat magának, aki viszont helyben szeretne kisebbről nagyobb lakásra cserélni, gondban lehet.

Bár a koronavírus-járvány megjelenésekor tavaly tavasszal egy-két hónapra megtorpant az ingatlan piac, azóta azonban folyamatosan emelkedik az ingatlanok ára és nő a kereslet. Az az állami lakásprogram, a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások élénkülést hoztak, de még nagyobb mozgatórugó az, hogy a járvány miatti bizonytalan helyzetben a korábbiakhoz képest is felértékelődött a balatoni ingatlan, mint befektetési lehetőség.

Az elemzők szerint a következő időszakban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet. Az árak alakulása viszont bizonytalan, – hiszen az elmúlt években már többször vélték úgy, hogy az ingatlanok árai elérték a megfizethetőség határait, aztán mégis jött a drágulás.

Fotó: Vörös Ákos

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004